Doi părinți scriu o carte pentru copiii care vor să le câștige atenția
„Întâlnirea” este primului volum din seria „Saga Pufoșilor”, scris de Alina și Zoran Vuxanovici, cu ilustrații color de Sorin Sorășan. Povestea lui prezintă patru prieteni între 2 și 5 ani, care se întâlnesc și plănuiesc cum să câștige atenția părinților.
În povestea „Întâlnirea”, patru prieteni, între 2 și 5 ani, se întâlnesc să stabilească cele mai eficiente metode pentru a-și atinge obiectivul principal: cum să mai câștige atenția părinților.
Oare ce pun la cale copiii atunci când stau în camera lor nesupravegheați de adulți și nu se aude niciun urlet dinspre ei? Poate că îi imită pe părinții lor mereu ocupați cu probleme lor de serviciu și organizează un meeting. Sau poate că sunt în miezul unei ședințe de brainstorming. Poate că raportează unii altora ultimele năzbâtii sub formă de best practices în meseria de copii.
„Întâlnirea”
„Întâlnirea” este primul volum din seria „Saga Pufoșilor”, în care facem cunoștință cu cei patru mici pufoși foarte simpatici și puși pe fapte mari: Peta-Peta (2 ani), sora ei, Doinița (3 ani), Sasha (4 ani) și Alexa (5 ani). Ședința pare inspirată din lumea corporațiilor – cu ordine de zi, brainstorming, rapoarte, concluzii etc.
„Jobul” pufoșilor, pe care îl iau foarte în serios, este să acapareze cât mai multă atenție din partea părinților. Obiectivul final al „meetingului”? Să nu le lase părinților nicio clipă departe de ei.
Ca în orice poveste bună, pe parcursul întâlnirii, planurile lor se schimbă datorită apariției unui oaspete misterios. Cum va reuși acest musafir neașteptat să îi determine pe Pufoși să își schimbe strategia?
Opinia terapeutului
În spatele năzdrăvăniilor copiilor stă nevoia de atenție din partea părinților, pe care ei doresc să o obțină cu orice preț. Un concept psihologic din analiza tranzacțională spune că „orice formă de atenție, chiar și cea negativă, este mai bună decât lipsa atenției”.
„O poveste scrisă cu mult umor, care ne arată că, atunci când nu reușesc să obțină atenție pozitivă din partea părinților, copiii o vor alege pe cea negativă. Pentru că lipsa atenției este mai înfricoșătoare pentru ei decât orice consecință sau pedeapsă. Iar intențiile negative pe care suntem tentați să le atribuim comportamentului copiilor, au prea puțin de-a face cu adevăratele lor intenții, nevoi. Și, mai mult, nici nu ne ajută în relația cu ei,”declară Irina Runceanu, psihoterapeut, despre subiectul cărții Saga Pufoșilor – Întâlnirea.
Mesajul cărții „Saga Pufoșilor”
„Saga Pufoșilor” se adresează tuturor iubitorilor de carte ilustrată pentru copii, cu precădere copiilor de 3-6 ani. Mesajul cărții este unul pozitiv care trimite la afecțiune, echilibru și înțelegere între părinți și copii. „Întâlnirea” este primul volum al acestei serii.
Într-o lume atât de tehnologizată, este nevoie de timp de calitate petrecut în familie, de comunicare interpersonală directă. Dar este nevoie și de cărți care să ajute dezvoltarea emoțională, cognitivă și socială a copiilor.
„Saga Pufoșilor” le oferă părinților și copiilor un prilej de a petrece timp împreună cu copiii și de a învăța împreună despre:
Răbdare și de ce este ea importantă;
Cum să îi ascultăm pe ceilalți;
Empatia pentru părinți și pentru cei din jur;
Cum să acceptăm perspective diferite;
Și cel mai important: că părinții pot fi și ei ocupați sau obosiți, dar își iubesc copiii foarte mult.
Împărțirea pe capitole este ideală pentru a ușura citirea cărții pe mai multe seri;
Numărul consistent de pagini (56 de pagini) face ca povestea să îi capteze pe cei mici pentru mai mult timp;
Desenele colorate, cu un pronunțat element uman atrag atenția copiilor și îi fac să fie interesați de acțiune;
Coperta este cartonată și rigidă, așa că cei mici o pot manevra și explora din scoarță în scoarță, pe urmele personajelor;
Formatul mare și desenele viu colorate îi vor stimula pe cei mici, similar desenelor animate, fără efectele nocive și agresive ale ecranului;
Cartea conține un joculeț grafic de căutare a obiectelor rătăcite în interiorul cărții.
Dicționar
Meeting: întâlnire de lucru
Brainstorming: tehnică de creativitate în grup, menită să genereze un număr mare de idei
Best practices: practicile necesare în vederea conformării cu liniile trasate de companie