De la victimă a bullying-ului, la scriitor. Povestea lui Robert
Pandemia s-a dovedit a fi benefică pentru mai multe persoane, printre care se află și Robert, un băiat de 10 ani din Prahova. La sfârșitul clasei a III-a elevul nu știa să citească și să scrie. De la victimă a bullying-ului, a ajuns scriitor. Așa poate fi rezumată povestea lui Robert.
Pentru Robert școala reprezenta un loc de tortură. Din cauza unui defect de pronunție nediagnosticat, copilul a fost marginalizat și transformat într-o victimă a bullying-ului. „Copiii râdeau de mine când veneam la școală, ba stăteau după ușă și mă speriau, ba îmi puneau piedică. Râdeau de mine și mă batjocoreau”, își amintește Robert. Pentru ca aceste acte să înceteze Robert a fost mutat într-o altă clasă, unde s-a reîntâlnit cu colegii de grădiniță. Acolo nu a mai fost jignit, însă din cauza traumelor prin care a trecut până atunci nu s-a putut integra cu adevărat în colectiv.
Școala online a reușit să rezolve această problemă. Folosind o tabletă primită de la organizația Narada, Robert a învățat să scrie și să citească într-un timp record. Mai mult decât atât, elevul scrie poezii. Când crește mare vrea să devină „polițist care prinde hoți”.
Tehnologia a fost cea care l-a ajutat să recupereze din materia pierdută. Deși nu este la zi, Robert spune că în vacanța de vară va reuși să recupereze totul. „Când am descoperit prima dată tehnologia, copiii mi-au arătat site-uri cu exerciții de matematică și de română. Tehnologia m-a ajutat și să învăț și să recuperez ce am pierdut. O să intru pe Naradix să recuperez ce nu știu”, spune băiatul.
Educația, foarte importantă pentru băiat
Pentru Robert educația este foarte importantă și spune că fără școală nu ajungi nicăieri. Așadar, vacanța lui de vară va fi mai mult despre învățat decât despre joacă. „E mai ușor să te joci afară, dar mai important e să înveți. Dacă înveți, poți să ajungi cineva. Dacă te joci pe afară nu prea ajungi nimic, o să fii neînvățat”, spune Robert.
„Sunt unul dintre voluntarii din programul Naradix și am lucrat acolo pentru copii ca Robert, care au nevoie de ajutor”, spune învățătoarea ana Clara Grecu. În situația lui Robert se află 259.000 de elevi, care au pierdut parte importantă a materiei, în timpul pandemiei, pentru că nu au putut participa la lecțiile online din cauza lipsei dotărilor necesare. Pentru toți acești elevi, programul NaradiX poate reprezenta ceea ce a însemnat contactul cu tehnologia pentru Robert – șansa de a învăța, de a evolua, de a se integra în societate și de a privi spre viitor cu nădejdea că toate visurile au șanse să se împlinească.
Până la începutul noului an școlar, 100.000 de copii pot să recupereze materia pierdută în pandemie prin înscrierea pe platforma de educație remedială NaradiX. Elevii pot fi înscriși și de părinți sau de profesori în acest sistem de educație remedială. „Unele lecții nu au doar conținutul scris, iar ulterior un test, dar și o sumedenie de alte forme mult mai jucăușe. Sunt unele lecții care sunt sub formă de jocuri, sub formă de puzzle-uri, sub formă de tot soiul de alți algoritmi interactivi care să fie și plăcuți pentru copiii care îi studiază”, explică Andra Munteanu, cofondator Narada.