Duminică, în Norvegia noaptea a devenit zi. Totul a fost posibil dintr-un motiv neașteptat. Un meteorit caracterizat ca fiind „neobișnuit de mare” a luminat sudul Norvegiei. În timp ce unii poate s-au speriat, cercetătorii au fost entuziasmați.
Evenimentul a avut loc imediat după ora 01:00, moment în care cerul s-a luminat timp de câteva secunde. „A luminat cerul pentru o scurtă perioadă de timp ca în plină zi. Un minut mai târziu sau mai mult, un zgomot puternic a putut fi auzit într-o zonă mare, poate până la 100 km distanță de locul în care meteoritul a fost văzut direct deasupra capului”, a declarat pentru CNN Steinar Midtskogen, purtător de cuvânt al Norwegian Meteor Network.
Meteoritul nu numai că a făcut din noapte zi, ci a adus cu el și vânt. Purtătorul de cuvânt spune că au existat rafale de vânt, pe care oamenii din apropierea traiectoriei meteoritului le-au simțit, însă nu au fost raportate pagube.
Mai multe despre meteorit
După călătoria pe care a făcut-o meteoritul a „aterizat” undeva, dar nu se știe încă unde. Acum cercetătorii caută bucăți din meteorit. „Încă nu știm cu siguranță dimensiunea meteoritului. Ar putea fi o rocă de câteva sute de kilograme, dar ne așteptăm ca doar o mică parte din acest corp să fi ajuns la sol”, mai spune Midtskogen. Dacă dimensiunea nu este cunoscută încă, experții au reușit să afle cu ce viteză a venit meteoritul.
„Analiza noastră preliminară sugerează că a intrat în atmosfera Pământului cu o viteză de aproximativ 15 km/s (9,3 mile pe secundă) și s-a fragmentat într-o serie de flash-uri luminoase între 35 și 25 km (22 și 15,5 mile) deasupra solului”, spune purtătorul de cuvânt. Totodată, analiza făcută arată că meteoritul nu a fost unul obișnuit. „Orbita sa pare să fi fost limitată la cea mai internă parte a sistemului solar”, spune Midtskogen. Tot el spune că găsirea meteoritului ar fi foarte valoroasă pentru știință.
Dicționar
Meteorit: fragment desprins dintr-un corp cosmic care străbate atmosfera și cade pe suprafața Pământului.