După garaj, familia regală ne arată și atelierul auto al Regelui Mihai I. Cum poate fi vizitat
Zilele trecute, la Domeniul Regal Săvârșin a fost inaugurat atelierul auto al Regelui Mihai I. Acesta a fost deschis pentru public chiar în corpul de clădire original, din 1940, alături de Parcul Regal, Muzeul Automobilului, Magazinul de suveniruri și Satul Regal.
La inaugurare a fost prezentă Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu. La eveniment a fost prezent și primarul comunei Săvârșin, Ion Vodicean. Domeniul Regal Săvârșin este deschis în lunile iulie, august și septembrie, în fiecare zi de vineri, sâmbătă și duminică, între ora 9:00 și ora 18:00. Cei care aleg să viziteze atelierul vor putea urmări și trei documentare TV care sunt prezentate pe tot parcursul zilei. Acestea îl prezintă pe Regele Mihai I și pasiunea lui pentru automobile.
Clădirea originală a atelierului de la Săvârșin a fost restaurată cu materiale naturale (lemn, cărămidă, țiglă din secolul al XIX-lea, fier și cupru) în luna iunie 2021, de către Fundația Colecția Familiei Regale a României. Angajații fundației au reconstituit atelierul în luna iulie 2021.
Regele Mihai a avut mai multe ateliere
Amenajarea atelierului auto a fost făcută în 1943, în clădirea aflată în stânga Garajului Regal, actualul Muzeu al Automobilului. De-a lungul vieții regele a avut mai multe ateliere. Iată povestea lor.
„În anii 1956 -1976, atelierul a funcționat la Versoix, în Elveția, la Villa Fantasia, casa pe care Regele Mihai și Regina Ana au închiriat-o la începutul șederii lor în Elveția. La Villa Fantasia nu exista o locație pentru atelier. Așadar, Regina Ana a construit o magazie de lemn pentru a-și ajuta soțul să organizeze atelierul de reparații auto personal.
În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat într-un spațiu generos și potrivit cu atelierul, la Villa Serena din Versoix, care a fost proprietatea Regelui Mihai timp de 28 de ani. Ulterior, Regele Mihai și Regina Ana s-au mutat la Aubonne, o comună din Elveția aflată în Cantonul Vaud. Reședința nu permitea construirea unui atelier auto, așadar Regele Mihai a închiriat un spațiu în orașul Morges, unde atelierul a funcționat din 2004 până în 2017.
După 74 de ani de pribegie, jeep-urile și întregul atelier au revenit la Săvârșin. Uneltele și piesele originale au fost păstrate în aceeași poziție în care au stat în diversele locații din exil, respectând cu fidelitate locul decis de Regele Mihai”, informează Familia Regală a României.
[foogallery id=”37775″]
Dicționar
Pribegie: rătăcire din loc în loc; hoinăreală, vagabondare;
Exil: pedeapsă, îndeosebi cu caracter politic, constând în obligarea unei persoane de a părăsi țara al cărei cetățean este; surghiun.