Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Furnica țesătoare, pesticidul natural
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre furnica țesătoare, pesticidul natural. Haideți să aflăm mai multe despre furnica care ar putea înlocui complet chimicalele în viitor.
Industrializarea agriculturii ne-a făcut să fim tot mai dependenți de pesticide. Oamenii au ales să facă un compromis în legătură cu ele. Deși este bine știut că nu sunt sănătoase, ele ne asigură că insectele nu distrug fructele și legumele noastre. Cum ar fi să existe, totuși, un pesticid natural?
Ei bine, ați fi surprinși să știți că există unul. Este vorba despre furnicile țesătoare, o specie foarte interesantă de furnici. Ea se împarte în două subspecii diferite. Una dintre ele trăiește în Africa Centrala, iar cealaltă se întinde din sudul Asiei până în nordul Australiei.
Chinezii – primii care le-au folosit pe post de pesticid
Cercetătorii au ajuns la concluzia că ele au fost folosite deja pe post de pesticid încă din anul 304 î.Hr. de către chinezi. Principalul avantaj pe care ele îl oferă este faptul că nici nu trebuie să știi exact cum funcționează ca ele să-și facă treaba.
Spre deosebire de furnicile obișnuite care trăiesc în pământ, furnicile țesătoare trăiesc în coroanele copacilor. Cuiburile lor sunt construite din frunze. Totuși cum știu ele unde este bine să-și facă cuib?
Aceasta este responsabilitatea furnicilor muncitoare. Ele explorează zona, testează frunzele și se asigură că structura este stabilă. Odată găsită o zonă potrivită, începe construcția. Toată operațiunea este extrem de complexă. Aproape că nici nu-ți vine să crezi că niște insecte pot fi atât de organizate. Pentru a lipi frunzele între ele, furnicile se folosesc de larve. Acestea sunt strânse ușor exact cât să elimine mătase care să poată fi folosită pe post de adeziv.
O colonie poate avea până la o jumătate de milion de furnici
O colonie poate să fie făcută din sute de astfel de cuiburi și să aibă peste o jumătate de milion de furnici. Dacă ar fi să comparăm cu orașele din România ca și populație, o astfel de colonie ar fi al doilea cel mai populat oraș din țară.
Acum probabil vă întrebați de ce sunt aceste furnici pesticidul natural al naturii. Răspunsul este simplu. Furnicile țesătoare sunt extrem de teritoriale și de agresive cu alte insecte. Ele vor ataca instant o altă insectă dacă se află pe teritoriul său, deoarece simte fie că regina sa este în pericol, fie că acea insectă vrea să le fure hrana.
Eficacitatea lor a fost observată mai ales împotriva muștelor. Muștele pot distruge o recoltă întreagă. Ele sunt cunoscute pentru faptul că-și lasă larvele în interiorul fructelor. Doar în Africa, ele sunt responsabile pentru pierderea a 80% din recolte. Aceasta nu este o pierdere mare doar pentru fermieri, ci pentru toată piața globală de agricultură.
În Africa se fac eforturi pentru a înlocui pesticidul cu furnici
Până acum, principala metodă de a combate muștele a fost prin pesticid. Totuși, mai multe organizații de sănătate atrag atenția asupra pericolului acestei metode. Ele nu ucid doar insectele dăunătoare, ci și pe cele inofensive dar și plantele din jur.
În ultimii an s-au făcut diferite eforturi pentru a introduce pesticidul natural în Benin și Tanzania. Fermierii leagă sfori între copaci pentru a le ajuta pe furnici să colonizeze toată zona.
Bineînțeles, există și dezavantaje când vine vorba de aceste furnici. Agresivitatea lor nu se oprește doar la insecte. Ele pot ataca oamenii și o și fac în cazul în care se simt amenințate. Se spune că mușcătura lor este extrem de dureroasă. Ba chiar mai mult, acidul introdus de mușcătură în corp face ca aceasta să fie și mai neplăcută. Un atac neîncetat din partea unei colonii împotriva unui fermier ar putea fi devastator. Din fericire pentru noi, ele au o slăbiciune: apa.
Se tem de apă
Majoritatea furnicilor, inclusiv cele țesătoare, se tem de apă. Pentru o furnică, o pădure tropicală este letală. O singură picătură de ploaie este de dimensiunea unei furnici. Imaginați-vă cum ar fi ca dintr-o dată să pice pe voi o cantitate de apă cât să umple o vană de la înălțime. Acum puteți înțelege de unde vine această frică.
Astfel, apa a devenit singura metodă prin care fermierii pot recolta fructe fără probleme. Printr-o simplă pulverizare de apă pe copac, ei câștigă destul timp încât să culeagă toate fructele fără să fie atacați. Ce ziceți, va fi acesta viitorul agriculturii?
Curiozități despre furnicile țesătoare
Pesticidul natural al plantelor se hrănește în principal cu alte insecte.
Ele au o lungime de până la un centimetru.
În Asia de sud-est, oamenii folosesc larvele de furnici pe post de hrană, medicamente sau pentru pescuit.