Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige existența Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem ce face un conductor de câini de serviciu și ce aveți de făcut pentru a deveni unul. Aflați mai multe despre o meserie care necesită multă răbdare.
Câinii sunt foarte deștepți și s-a dovedit asta în nenumărate rânduri. Ei lucrează chiar și la poliție sau jandarmerie. Nu lucrează singuri, ci fac echipă cu un angajat al Afacerilor de Interne. Pentru a afla mai multe despre ce înseamnă să fii conductor canin am stat de vorbă cu Ion Azgur de la Unitatea Militară 520 Timișoara din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș. De la el am aflat că pentru a deveni conductor de câini de serviciu și pentru a face echipă cu un patruped trebuie înainte de toate să fii subofițer.
„Ca să devii conductor câini serviciu este obligatoriu să devii subofițer în cadrul Jandarmeriei Române. În momentul în care ai devenit subofițer se vor executa câteva testări. Dacă subofițerul îndeplinește condițiile poate accesa funcția de conductori câini serviciu. Aici vorbim despre răbdare, dragostea față de animale, lucru cu câinii de serviciu”, ne explică Ion Azgur. Tot el ne-a spus că ideal ar fi ca după terminarea liceului să se urmeze cursurile școlilor de subofițeri.
Ion a știut încă de mic că vrea ca meseria lui să fie una care presupune disciplină și punctualitate. „De mic mi-a plăcut foarte mult disciplina, ordinea, punctualitatea. Toate aceste valori au contribuit la urmarea carierei militare. Deoarece aici am observat și am simțit că pot să-mi pun în valoare aceste calități”, spune acesta.
Toate meseriile din Ministerul Afacerilor Interne presupun să fii disciplinat și punctual. Cu toate acestea, Ion a ales să fie conductor de câini de serviciu. De ce? Iată. „Îmi place foarte mult să lucrez cu animalul. Câinele de serviciu, de exemplu, nu te trădează niciodată. Nu te minte, nu te înșală. Are încredere maximă în tine. Merge până la sacrificiul suprem. El nu are îndoieli, nu are ezitări. El merge până la sacrificiul suprem pentru tine. Acum pentru toate astea e nevoie ca și conductorul să facă anumite sacrificii pentru cățel. Ca el să poată ajunge până la nivelul de a merge până la sacrificiu suprem pentru conductor. Aici putem menționa dragostea față de el, atașamentul, iubirea față de câine, bucuria de a lucra împreună.
Sunt multe chestii pe care și conductorul la rândul lui trebuie să le ofere cățelului pentru a putea suda o echipă. Un cuplu chinotehnic. Aici e succesul. În realizarea cuplului chinotehnic, misiunile pe care le desfășurăm în cadrul Inspectoratului de Jandarmi împreună cu câinele. Plec în misiune cu câinele, cu el trebuie să mă întorc înapoi”, spune Ion Azuga.
Meseria de conductor canin se aseamănă foarte mult cu cea de dresor. Care sunt diferențele între cele două meserii ne-a explicat Ion, pe larg, în interviul pe care-l găsiți pe YouTube. Vă lăsăm și aici o parte din explicație. „Titulatura postului este conductor câini serviciu. Dresorul dresează animalele de serviciu, le determină să facă anumite poziții, anumite trucuri, întoarceri, manevre. Conductorul urmează stagii de pregătire. El nu se trezește peste noapte conductor de câini serviciu. Urmează stagii de pregătire atât individual, cât și împreună cu câinii de serviciu.
Câinii de serviciu sunt specializați pe anumite linii de muncă: detectare explozibil, detectare stupefiante, câini de intervenție, câini de urmă, prelucrare de mirosuri. Și un conductor nu poate fi specializat pe toate liniile. E imposibil așa ceva. El e specializat pe o linie de muncă. Maxim două calificări poate avea. Pentru că e foarte complex procedeul de instruire”, ne spune Ion Azgur.
Câinele menit să devină angajat al Ministerului Afacerilor Interne se pregătește și intră în serviciu de foarte mic. Pentru început conductorul și câinele se împrietenesc. „Primul lucru pe care conductorul trebuie să-l facă cu cățelul lui e atașamentul. Adică chestia de chemare a câinelui la conductor. Indiferent de ce factori împrejmuitori sunt, câinele nu trebuie să fie distras. El trebuie să vină la conductor. El vine dacă conductorul îi oferă ceva. Îi oferă dragoste, îi oferă recompensă alimentară, adică hrană, îi oferă o jucărie care-i place câinelui”, spune Ion.
Tot el ne-a explicat și care este procesul de pregătire al câinilor de serviciu. Practic, echipa chinotehnică, adică conductorul și câinele, se pregătesc împreună. „Câinii de serviciu sunt preluați de la Sibiu, unde e singurul centru chinologic din țară. Când un cățel are până-n șapte luni este preluat de conductorii câini serviciu. Îl preia la Sibiu, se întoarce în unitate și începe predresajul câinelui de serviciu. Adică ce spuneam mai înainte: atașamentul față de câine, joacă, comenzi simple. La împlinirea vârstei de 11 luni cățelul împreună cu conductorul se vor întoarce la Centrul Chinologic Sibiu unde, sub îndrumarea instructorilor din centru, își desfășoară activitatea pe liniile de muncă unde au fost repartizați.
De exemplu, eu am avut un cățel repartizat pentru intervenție aplanare stări conflictuale. L-am preluat, l-am avut în predresaj, după care am urmat cursurile la Sibiu. Durata cursului depinde de complexitatea liniei de specializare, de muncă. Poate dura 16 săptămâni, 18 săptămâni, 22 de săptămâni. De exemplu câinele de intervenție nu necesită o muncă atât de multă comparativ cu detectarea stupefiantelor, detectarea de mirosuri. Aici e o muncă mai complexă, cursul durează mai mult”, ne povestește conductorul de câini de serviciu.
După ce am văzut care e parcursul câinelui până ajunge să meargă la intervenții am fost curioși să vedem ce se întâmplă cu el când iese la pensie. În termeni de specialitate câinele trece în rezervă. „Perioada de utilizare a câinilor de serviciu în Ministerul de Interne este reglementată prin regulamente interne, legi. El are obligatoriu desfășurarea a șapte ani de serviciu. Deci câinele odată ce e specializat intră în serviciu. Până la trecerea în rezervă a câinelui, el va trebui să desfășoare șapte ani de serviciu militar.
La trecerea în rezervă a câinelui prioritar este conductorul câinelui care l-a avut în predresaj, l-a dresat, care a executat misiunile cu el. S-au întâlnit situații în care conductorul nu a avut posibilitatea de a-l prelua acasă. A fost preluat de un alt conductor care lucrează în aceeași echipă, aceeași grupă. Deci câinii ajung, în general, la finalul carierei, la conductorii lor, unde au o pensie liniștită, sunt răsfățați. Au încheiat cu capitol din viața lor. Un capitol foarte stresant. Câinii de serviciu sunt solicitați foarte mult la misiuni. Câinele când merge, el merge cu toate simțurile, merge extrem de concentrat într-o misiune. Pe timpul misiunii nu putem folosi un câine șase ore permanent. Pentru că e mult prea mult peste puterea lui”, ne spune Ion Azgur.
În discuția pe care am avut-o am vorbit și despre evenimentele publice la care câinii iau parte. Copiii sunt fascinați atunci când văd câinii și tind să meargă adesea la ei. Este periculos sau nu? Pot câinii deveni agresivi? În principiu nu. Conductorul este obligat să ia toate măsurile să nu existe evenimente neplăcute. Și am mai aflat un lucru interesant. Câinele poate deveni agresiv dacă cineva se ia de conductorului lui. Mai multe despre asta puteți afla în interviul video.
Am ajuns la concluzia că niciodată nu vei putea deveni conductor de câini de serviciu dacă nu iubești animalele. Mai mult decât atât, nu vei putea avea această meserie dacă nu ai răbdare. „Cea mai mare calitate a conductorului câini serviciu este răbdarea. Câinele greșește, trebuie să ai răbdare cu el. Răbdarea e una din cele mai mari calități. Acum, dragostea față de cățel, să-ți placă ce faci cu el, să simți că se bucură când mergi la el la boxă și îi dai drumul afară, ieși cu el pe pista de antrenament. Să vezi fericirea aia în privirea cățelului. Important e să simtă câinele iubirea conductorului. Și atunci și câinele la rândului lui dă totul pentru instructor”, ne spune Ion.
În opinia lui Ion nu există să fie greu să lucrezi cu câinii. „Dacă e greu să lucrezi cu un câine, am încheiat lucrul. Aici nu poate fi greu. Dacă îți e greu înseamnă că ceva nu funcționează la parametrii. Munca cu câinele de serviciu constă în bucuria de a lucra cu el, constă în dragostea lui. Îmi place să mă duc să fac chestia asta cu el. Nu există greutate. Sunt greutăți pe care le întâmpinăm. Oboseala după orele de serviciu, lipsa de multe ori a unor materiale, tot felul de probleme pe care le întâmpinăm în timpul misiunii. De fiecare dată se iau măsuri ca să fie cât mai puține probleme de întâmpinat. Dar greutatea lucrului cu câinelui nu există. Eu în toți anii în care am lucrat, din 2002, n-am simțit niciodată că e greu să lucrez cu cățelul. Niciodată”, spune conductorul canin.
Ion Azgur face echipă cu Jack, un ciobănesc belgian care face anul acesta 11 ani și care încă lucrează. „Jack a fost preluat de la Centrul Chinologic Sibiu și a fost adus în teritoriu. El este născut în 2010 și în prezent încă își desfășoară activitatea. Acuma cum spuneam, câinele de serviciu are nevoie de șapte ani de serviciu. Acum, în 2010 e născut cățelul, din 2011 a intrat în serviciu. Dacă calculăm are mai mulți ani de serviciu decât era necesar. Fiecare conductor, în funcție de câine, de aptitudinile câinelui, de utilitatea lui, dacă poate fi exploatat în misiuni, poate folosi câinele în baza unui raport atâta timp cât consideră că misiunea poate fi îndeplinită cu succes. Fără a forța câinele, fără a duce lucrurile în extreme.
Dacă câinele are aptitudini el poate fi menținut în serviciu. Și, ca atare, Jack a ajuns la vârsta de 11 ani mai un pic, are 10 ani și nouă luni. A fost menținut în serviciu datorită calităților lui. E un câine foarte ascultător, foarte vigilent. Am lucrat extrem de ușor cu el”, ne spune conductorul lui Jack.
Câinii precum Jack sunt folosiți cel mai mult la meciurile de fotbal, când se întâmplă tot felul de incidente. Spre exemplu, dacă fanii echipelor de fotbal se iau la bătaie, Jack împreună cu Ion vor interveni să oprească conflictul. Și nu oricum. Întâi se încearcă stoparea conflictului de vorbă bună. Dacă oamenii nu se opresc Jack, după ce a fost ghidat de colegul său, va fi eliberat. Ce face el? Merge direct la persoana care a iscat scandalul și o imobilizează.
„Câinii sunt de un ajutor extrem de mare. Poți folosi un câine, maxim doi, și înlocui o grupă de subofițeri. Dacă galeriile s-au luat la bătaie se va interveni în funcție de amploarea incidentului. Câinele în primă fază va fi folosit gradual. Ce înseamnă? În lesă și cu botniță. În momentul în care situația impune acționarea cu câinii de serviciu se va da jos botnița câinelui și el va prinde persoana recalcitrantă. O va prinde, o va imobiliza, conductorul o încătușează și persoana va fi escortată la sediul Jandarmeriei”, ne explică Ion.
Poate vă întrebați dacă conductorii au voie să ducă câinii acasă. Și noi ne-am întrebat, iar Ion ne-a lămurit. „Conductorul câini serviciu, dacă are condițiile necesare, poate duce cățelul acasă, dar pentru o perioadă scurtă, determinată de anumite condiții, cu aprobarea comandantului unității”.
Lui Ion Azgur îi place foarte mult ceea ce face și nu a găsit un lucru care să-i displacă. „Nu sunt lucruri care să-mi displacă. Mi-am ales această meserie după anumite criterii. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Extrem de mult îmi place. Nu am lucruri care să-mi displacă. Îmi place foarte mult să lucrez cu cățelul. Pentru că, revenind la ce am discutat, pe el te poți baza în orice situație. Te bazezi și pe colegii cu care faci echipă. Că suntem colegi și ne bazăm unul pe celălalt.
Dar vă dau un exemplu foarte clar. Câinele niciodată nu se gândește: am acasă un copil, am acasă o soție, trebuie să mă întorc acasă. Poate nu acționez în momentul respectiv, am o anumită reținere. Câinele nu are. Câinele dă totul pentru tine. Important e să sudezi echipa. Lumea conductorului reprezintă cățelul, copilul, soția, mama, tata, o grămadă de persoane și lucruri. Dar pentru cățel tu reprezinți lumea lui. Recomand tuturor care au căței să înțeleagă că stăpânul cățelului e lumea lui. El trebuie să aibă un asemenea comportament încât cățelul să se simtă bine în lumea asta”, spune Ion.
La finalul discuției Ion le-a oferit copiilor care vor să devină conductori de câini de serviciu câteva sfaturi. „Pentru a urma această meserie, pentru a urma meseria de conductor câini serviciu, cum am spus la început, va trebui să devină subofițeri. Eu îi sfătuiesc să fie ferm convinși că le place ceea ce fac. Că le place să lucreze cu câinele. Că își doresc chestia asta. E foarte important să îți dorești chestia asta. Să lucrezi într-un anumit domeniu, să dai totul. E extraordinar.
Să nu fie constrânși. Dacă vor lua decizia de a lucra în Ministerul de Interne, de a lucra în Jandarmeria Română, copiii trebuie să fie ferm convinși că le place și nu au fost determinați de alte persoane. N-au fost determinați de părinți, n-au fost împinși cumva spre chestia asta. Dacă ajunge la nivelul în care e ferm convins că meseria asta îi place, acolo va avea și rezultate”, încheie conductorul Ion Azgur, cel cu care Jack face echipă.
Ion ne-a mai povestit și cum arată o zi din viața unui conductor câini serviciu. Dacă sunteți curioși vă invităm să urmăriți întregul interviu pe canalul nostru de YouTube, aici. Și asta nu e tot. Dacă sunteți din Timișoara sau din împrejurimi, sunteți invitați miercuri, 28 iulie, de la ora 10,00, în fața Prefecturii Timiș. Acolo Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș va executa un exercițiu demonstrativ.
Primul echipaj canin antrenat pentru depistarea SARS-CoV-2 pe Aeroportul Sibiu