La 45 de ani de la primul 10 din istoria gimnasticii, o celebrăm pe Nadia Comăneci, una din cele mai bune gimnaste din toate timpurile.
Nadia Comăneci a scris istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal la doar 14 ani. Ea a fost prima gimnastă din lume care primea nota 10 pentru un exercițiu perfect la paralele. Nota nici nu exista în tabela de marcaj, care a afișat 1.00 în loc de 10.00.
Povestea Nadiei
La vârsta de doar cinci ani Nadia Comăneci a devenit gimnastă în echipa locală din Onești, orașul ei natal. De la vârsta de 10 ani, Nadia a început să fie antrenată de Bela Karolyi, dar și de soția lui, Marta Karolyi. Un an mai târziu a reușit să obțină primul titlu de campioană națională.
În 1974 a obţinut primul succes peste hotare, locul I la concursul Cupa Prieteniei de la Gera, Republica Democrată Germană.
Primul succes major al Nadiei a fost câștigarea a trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien, Norvegia. În același an, agenția de știri Associated Press a numit-o “Atleta Anului”.
Olimpiada Nadiei Comăneci
A urmat o ascensiune rapidă culminând cu rezultatele obţinute în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, „Olimpiada Nadia Comăneci”.
În prima zi a concursului pe echipe, 18 iulie 1976, la paralele, Nadia Comăneci a învins severitatea legendară a brigăzii de arbitre. Ea a fost notată cu 10, șocând opinia publică internațională, după ce tabela electronică de marcaj afișase 1.00.
În total Nadia a primit şapte note de 10, primele în istoria concursurilor oficiale de gimnastică. „Zeita de la Montreal” sau „Perfect Nadia” a obținut trei medalii de aur, una de argint și una de bronz. La a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice, România a ocupat locul 9 pe națiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint și 14 de bronz.
Gimnastica artistică, de altfel, este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice: 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz.
Palmaresul Nadiei
A participat și la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, clasându-se a doua la individual compus. Nadia și-a păstrat titlul la bârnă, dar a câștigat o nouă medalie de aur, la sol, și una de argint, împreună cu echipa.
A cucerit de trei ori consecutiv titlul de campioană continentală şi a intrat definitiv în posesia “Cupei Europei”, fiind prima gimnastă care a reuşit această performanţă.
În 1975 a obţinut „Trofeul Campioanelor”, la Londra, iar în 1979, la „Cupa Mondială”, desfăşurată la Tokyo, s-a clasat pe primul loc la sol şi sărituri, pe locul al doilea la bârnă şi pe locul al treilea, la individual compus. În 1981, la Universiadă de la Bucureşti, Nadia a obţinut cinci medalii de aur.
S-a retras din activitatea competiţională în 1984. Ea are în palmares 25 de medalii câştigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, dintre care 16 de aur.
Recunoașterea internațională
În codul de punctaj al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, la paralele inegale sunt incluse două elemente denumite „coborâre Comăneci” şi „salt Comăneci”.
În noiembrie 1989, Nadia a emigrat în Statele Unite ale Americii unde s-a căsătorit cu campionul de gimnastică Bart Conner.
În 1996 a fost aleasă preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică (FRG). Fundaţia americană pentru Sport Feminin, care anual premiază femeile cu merite deosebite în sport, i-a acordat „Premiul Flo Hyman” în 1998. De asemenea, Nadia şi performanţele sale remarcabile au fost incluse în „Hall of Fame” al gimnasticii mondiale.
Mărturisirea Nadiei
Într-un interviu acordat publicației „Le Monde”, Nadia a vorbit despre copilăria ei. „Nu consider că mi-a fost furată copilăria și adolescența. E singura viată pe care am cunoscut-o si pe care vreau să o duc. Îi voi fi întotdeauna recunoscătoare mamei mele, ea este cea care m-a dus într-o zi la sală. Altfel, aș fi avut o existență normală și mult mai puțin interesantă. Nu am niciun regret și nici nu am avut. Priviți ce înseamnă viața mea: tot ce mi s-a întâmplat mi-a permis să fiu acolo unde sunt astăzi. Sigur, am avut momente dificile, dar am trecut peste aceste încercări. Mă străduiesc mereu să fiu pozitivă și să iau ceea ce este mai bun din ce ni se întâmplă. 73 a fost numărul meu de concurs, 7×3=21, reprezentând a XXI-a a ediție a JO, la Montreal. Am luat șapte note de zece, trei medalii de aur. 7+3=10”.