Astăzi este aniversarea încoronării Regelui Mihai, cel mai tânăr rege român
Astăzi este aniversarea încoronării Regelui Mihai. El a fost cel mai tânăr rege din istoria României. Știați că el nu a fost singurul rege copil din istoria lumii? Haideți să aflăm mai multe despre tânărul rege român dar și despre ce alți regi au domnit încă de la vârste fragede.
Astăzi, 20 iulie, este aniversarea momentului în care Regele Mihai a depus jurământul regal la doar cinci și opt luni. Vă dați seama cum a fost pentru el să primească o responsabilitate atât de mare la o vârstă așa de fragedă?
Regele Mihai a fost cel de-al patrulea Rege al României. El a domnit în două rânduri. Mai exact, el a urcat pe tron drept al treilea rege. Totuși, din cauza faptului că era foarte tânăr, de conducerea țării se ocupa o Regență, adică un consiliu regal care avea rolul de a-l înlocui pe rege până ce acesta avea să ajungă la maturitate.
Atribuțiile sale erau mai mult onorifice
Responsabilitățile de rege ale lui Mihai erau mai mult reprezentative. El participa la festivități precum Ziua Eroilor, sărbătorirea Zilei de 10 Mai, la întruniri ale Tinerimii Române, la Sărbătorile Unirii și la multe alte evenimente oficiale și culturale.
În rest, Mihai se bucura de copilărie. Mergea la cursuri, pescuia, se juca și avea o pasiune pentru mașini. Abilitățile sale remarcabile de șofer i-au uimit pe toți. În cazul în care nu ar fi ajuns rege, Mihai putea să devină un șofer profesionist fără nicio problemă.
Ulterior, în 1930, la tron a venit tatăl său, Carol al II-lea, după o lovitură de stat. Acesta a rămas pentru câțiva ani rege. Mihai și-a recăpătat statutul abia în anul 1940. Domnia sa n-a durat mult nici de această dată. În 1947, comuniștii l-au forțat pe Mihai să abdice și să părăsească țara.
Mihai nu a fost singurul copil din istorie care a devenit rege la o vârstă atât de fragedă. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori decât ați crede.
Tutanhkamon
Cunoscut pentru descoperirea mormântului său din anul 1922, Tutanhkamon a fost un faraon egiptean care a domnit timp de 10 ani în secolul al XIV-lea î.Hr. În momentul în care a venit la tron, „Regele Tut” avea doar 9 – 10 ani. La început, tânărul faraon a fost ajutat de un consiliu de sfătuitori. El s-a stins misterios din viață la vârsta de 19 ani.
Henry al VI-lea
Henry al VI-lea nu a fost un rege bebeluș al unei țări, ci a două țări. În anul 1422, Henry, care pe atunci avea doar opt luni, a devenit regele Angliei. Două luni mai târziu, el a devenit și regele Franței. Totuși, el nu a păstrat pentru mult timp titlul din urmă. În anul 1429, Ioana d’Arc i-a ajutat pe francezi să-și recupereze țara. Henry s-a stins din viață la vârsta de 43 de ani în timp ce era nebun și întemnițat în Turnul din Londra.
Țarul Ivan al VI-lea
Ivan al VI-lea a devenit Țar al Rusiei la doar două luni. El nu a stat pe tronul țării foarte mult. Ivan, împreună cu Regența sa, au fost detronați după doar un an, în anul 1741, de către Elizaveta Petrovna. De atunci, el și-a petrecut toată viața întemnițat, plimbându-se dintr-o închisoare în alta. La vârsta de 23 de ani, el a fost ucis de către gardienii de celulă.
Șahul Shapur al II-lea
Dacă vi s-a părut că Ivan a devenit prea devreme rege, stați să auziți povestea Șahului Shapur al II-lea. Legenda spune că în anul 309, nobilii persani au pus o coroană pe burtica văduvei Regelui Hormizd al II-lea. Înăuntru se afla singurul rege nenăscut din istorie: Șahul Shapur al II-lea.
Shapur al II-lea a fost cel de-al nouălea lider al Imperiului Sasanid, un regat persan foarte puternic care se afla pe teritoriul Iranului de astăzi. El a domnit timp de 70 de ani, reușind să îi alunge pe creștini din Orientul Mijlociu.