Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Ilie, aducătorul de furtuni
Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Ilie, sfântul care este responsabil de ploi, vijelii și trăsnete. Știați că el circulă în ceruri într-o caleașcă cu roți de foc trasă de cai înaripați? Haideți să aflăm ce superstiții există în această zi.
În România, astăzi, 20 iulie, îl sărbătorim pe Sfântul Ilie. În Vechiul Testament el a fost considerat un făcător de minuni, aducător de ploi și ocrotitor al recoltelor.
Legenda Sfântului Ilie este cu totul neobișnuită. El a fost un simplu muritor, un om de rând, care a comis, însă, o faptă extrem de gravă. A fost ispitit de diavol să-și omoare părinții. Într-un final el a primit iertarea lui Dumnezeu și a reușit să se ridice la cer. De atunci, el este un vânător de diavoli, biciuindu-i din caleașca sa cu roți de foc trasă de cai înaripați.
Se crede că el este cel care cauzează tunetele, trăsnetele, ploile torențiale și grindina. De asemenea, legenda mai spune că demonii fug din calea sa și vin pe pământ unde se ascund sub copaci sau chiar în trupurile unor animale.
În această zi nu se lucrează
La noi în țară, sfântul Ilie este sărbătorit drept patronul verii caniculare și al frământărilor. El este cel care răcorește atmosfera aducând ploile. Precum alte sărbători, și această zi este învăluită în superstiții respectate de către români.
Pe întreg teritoriul României există diferite superstiții. De exemplu, sătenii din Țara Hațegului înfig în pământ un toiag cu mâner de metal. De asemenea, în această zi nu se taie mere cu cuțitul deoarece se crede că următoarele șapte zile vor fi pline de furtuni violente și grindină.
Alte tradiții spun că în această zi nu se lucrează din frică pentru furtuni. Se crede că dacă va tuna în această zi, toată recolta de mere și de aluna va fi contaminată cu viermi. Ba chiar mai mult, în cazul în care în această zi va ploua, ploaia va dura 20 de zile. Să sperăm că această ultimă superstiție nu este adevărată.
Ziua de Sfântul Ilie marchează și mijlocul verii pastorale. Aceasta era ziua în care ciobanilor le era permis să coboare în sate pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii coborau cu furci de lemn pentru tors lucrate cu multă atenție pentru iubitele și soțiile lor.
În acest an Sfântul Ilie aduce ploi în toată țara
Din păcate, în acest an Sfântul Ilie chiar va cauza averse în România. Acestea vor avea loc în special în a doua parte a zilei. Românii se vor putea aștepta și la descărcări electrice și la intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă înregistrată pe teritoriul țării va fi de 31 – 33 de grade.