Mura, ursoaica care 6 ani a fost o paiață de circ, forțată să meargă pe bicicletă, a părăsit această lume. Încă un înger s-a alăturat lui Maya, Max, Ursula și celorlalți urși care veghează acum Sanctuarul Libearty.
Mura, ursoaica salvată de la circ, s-a stins în pădure, printre alți urși ca ea, care au suferit din cauza cruzimii oamenilor. Ea a primit măcar șansa să își trăiască ultimii ani în libertate în mediul ei natural.
Povestea lui Mura
„În ziua când ne-am întâlnit i-am întins o bomboană. I-am văzut ochii triști și i-am promis că nimeni nu va mai râde de ea. Nu va mai fi obligată să facă pe clovnul sau să meargă pe bicicletă pentru o bucată de pâine”. Este ceea ce a declarat Cristina Lapis, președinta Asociatiei „Milioane de Prieteni” Libearty- Bear Sanctuary.
Născută în 2001, Mura a fost vedetă la Circul Globus din Bucureşti. Mergea pe bicicletă sau în două labe, purtând o rochiţă ridicolă. Când nu avea spectacole, trăia într-o cuşcă mică şi murdară.
În 2006, la vârsta de 5 ani, Mura a refuzat să mai participe la spectacole, alegând izolarea și înfometarea. Într-un final, directorului circului i s-a facut milă de ea şi a apelat la Rezervaţia de Ursi pentru a o trimite pe Mura într-un spațiu mai potrivit nevoilor ei.
Cristina Lapis, preşedintele AMP a primit-o pe Mura și s-a asigurat că circul nu va mai folosi alți urși în spectacolele lor. Mura a fost preluată în martie 2006 şi a fost eliberată în țarcul principal al Rezervaţiei în octombrie. Micuța ursoaică a avut șansa să se bucure de pădure 15 ani, căţărându-se cu plăcere în copacii din sanctuar..
În februarie 2021, ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a devenit tatăl adoptiv al ursoaicei Mura. Acesta a fost cadoul primit de David Saranga din partea personalului Ambasadei.
Rezervația de la Zărnești
Rezervaţia de la Zărneşti s-a născut printr-un parteneriat public privat, iar Primăria Zărneşti a acordat pentru acest proiect 69 de hectare de pădure. Spaţiul a fost amenajat astfel încât urşii să aibă parte de un mediu cât mai apropiat de habitatul natural. Animalele au bârloguri şi „piscine”, iar mâncarea este plasată în anumite locuri, astfel încât animalul să facă efortul s-o caute.
„Din cauza faptului că aceşti urşi au trăit aproape de oameni, nu pot fi eliberaţi în pădure, deci sanctuarul este înconjurat de un gard dublat de o protecţie electrică şi trebuie încă hrăniţi în paralel cu ceea ce găsesc singuri în pădure. Un sistem video de supraveghere permanentă ne permite să-i localizăm şi să protejăm rezervaţia de orice intruziune”, spune Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei „Milioane de prieteni”.
In cele din urmă, în parteneriat cu Primăria Zărnești și cu o finanțare de un 1 500 000 de euro din partea Societății Mondiale pentru Protecția Animalelor (WSPA), a luat ființă „LiBEARty”- Bear Sanctuary.
Aceasta este, asa cum o arată si jocul de cuvinte, o șansă de libertate pentru 100 urși salvați din captivitate și chinuri greu de imaginat. Urșii beneficiază la Zărnești de tot confortul: bazine cu apă, copaci pentru cățărat, locuri pentru hrănire și adăposturi individuale.
Modificarea legii vânătorii
Organizațiile ecologiste pun mărirea artificială a numărului de urși pe seama sumelor imense de bani încasate din taxele percepute vânătorilor. Împușcarea unui urs de dimensiuni medii costă 10.000 de euro, sumă acceptabilă pentru buzunarele vânătorilor de peste hotare. Este o posibilă explicație a modificării la legea vânătorii care scoate urșii de pe lista animalelor protejate și permite vânarea lor în perioadele prevăzute de lege.