Exclusiv. Ce spune Tudor, un băiat care a luat note de 10 pe linie la BAC
Primele rezultate ale examenului de bacalaureat au fost publicate. În Timiș doi elevi au reușit să obțină note de 10 pe linie, iar ȘTIRI PENTRU COPII a stat de vorbă cu unul din ei. Tudor Frățilă este absolvent al Colegiului Național „C. Diaconovici Loga” din Timișoara și ne-a povestit despre experiența lui cu bacalaureatul.
Probele pe care Tudor le-a susținut au fost la Limba și literatura română, Istorie și Logică. Și la toate a luat 10. Pentru el toate materiile studiate în liceu au fost utile, dar consideră că ar trebui îmbunătățite pe ici, colo. „Părerea mea strict personală e că unele materii sunt foarte bune, altele mai puțin bune, însă toate suferă, să zic așa, o îmbunătățire a programei. În sensul să se adapteze puțin programa care se studiază. Dar, din punctul meu de vedere, tot ce se studiază la liceu ne pregătește pentru viață și e OK”, a declarat Tudor Frățilă pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
În ceea ce privește liceul, elevul este mândru că pe diploma lui scrie Colegiului Național „C. Diaconovici Loga”. „Pot să vă spun că am terminat un liceu de prestigiu și mă mândresc cu faptul că sunt absolvent de Loga. La acest liceu toată lumea s-a descurcat cu brio”, ne-a declarat adolescentul.
Cei care susțin bacalaureatul se împart în două mari categorii. Elevi care se pregătesc din timp și elevi care se pregătesc chiar înainte de examen. Pe Tudor îl încadrăm în prima categorie. Iată de ce: „M-am pregătit pe parcursul tuturor celor patru ani, dar am intensificat procesul în ultimele două săptămâni înainte de bacalaureat. Vă dați seama că m-a ajutat foarte mult faptul că am învățat din timp. Nu a fost un stres să zic că am acumulat un număr mare de informații chiar înainte de bacalaureat”, spune băiatul.
Planuri de viitor
Deși a obținut note maxime la toate probele examenului, Tudor nu vrea să studieze în altă țară. El va rămâne acasă, la Timișoara, și va fi student la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest. „O să merg la Facultatea de Drept din Timișoara. Mi-am dorit încă de când am intrat la liceu să merg pe o filieră umanistă. Tocmai de aceea am terminat și științe sociale și m-am gândit la Drept încă din clasa a IX-a”, ne-a mai mărturisit Tudor Frățilă.
Mulți consideră că e greu să înveți atât de bine. Elevul de 10 pe linie ne-a explicat cum au stat lucrurile în cazul lui. La formarea lui au contribuit, evident, și profesorii, cărora le mulțumește și îi respectă. „Nu pot să zic că a fost foarte greu. Pot spune că a fost o muncă constantă mai degrabă, decât un efort imens. Asta a contat cel mai mult. Și, bineînțeles, faptul că am avut niște profesori foarte, foarte buni. Și aici aș vrea să-l amintesc pe domnul profesor Alexandru Radovan, care a fost profesorul meu de istorie din clasa a IX-a până în clasa a XI-a, și pe domnul meu diriginte, Cosmin Ancuța, care a fost profesor de geografie. Și chiar dacă eu nu am dat bac-ul la geografie el m-a ajutat foarte mult și a avut un rol definitoriu în formarea mea”, povestește băiatul.
Așteptări depășite
Având în vedere că a învățat constant, Tudor s-a așteptat la o notă mare. Însă în momentul în care rezultatele au fost publicate a rămas puțin surprins să vadă că are note de 10 pe linie. „Sincer, nu mi-a venit să cred. Am tastat codul acela de trei ori ca să fiu sigur că este vorba despre mine. M-am așteptat bineînțeles la o notă mare, pentru că mi-am creat așteptări mari de la mine. Mă așteptam la peste 9,50, dar nu mă așteptam la 10, să fiu sincer”, a mai spus tânărul.
Pandemia a făcut ca educația să fie puțin altfel. Deși a fost greu la început, elevul s-a obișnuit cu predarea online. „La început mi-a fost destul de greu, deoarece mi s-a părut complicat să pot să rămân tot timpul concentrat online. Să urmăresc profesorii. Dar dacă vrei să muncești și să înveți, poți să o faci oricum, indiferent de mediu. Indiferent dacă este online sau fizic, la școală”, mai spune Tudor.
Cine credeți că este modelul lui Tudor în viață?
În general copiii și adolescenții tind să aibă drept modele în viață anumite vedete. Una din vedetele de la noi din țară, cu mare priză în rândul adolescenților, este Selly. Am fost curioși să vedem cine e modelul lui Tudor în viață și dacă e vorba despre vreo persoană publică.
Ei bine, persoana care-i este model este chiar mama lui. Nu Selly și nici altă vedetă din țară sau din străinătate. „Modelul meu în viață este un pic mai apropiat de realitatea în care trăiesc, să zic așa. Este vorba despre mama mea, care este o persoană foarte muncitoare și care mi-a inspirat aportul ăsta pentru știință și pentru muncă. Ea a contribuit definitiv la ceea ce sunt azi și la reușitele mele și sunt convins că fără ea nu aș fi ajuns unde sunt acum”, ne-a spus Tudor.
Pentru cei care vor da bacalaureatul în anii ce urmează elevul de 10 are un sfat: „Să se pregătească din timp și să-și canalizeze emoțiile într-un mod constructiv, iar rezultatele vor fi pe măsură”.