Un nou studiu realizat la University College London (UCL) vine și demontează o zicală de-a noastră. Se pare că bătaia nu e ruptă din rai, așa cum aleg oamenii să spună. Ba mai mult, ea le poate crea copiilor probleme la nivel comportamental.
O echipă de cercetare a analizat 69 de studii globale pe această temă și s-a ajuns la concluzia că agresiunea fizică nu aduce vreun beneficiu. Cercetătorii au urmărit copiii în timp și au evaluat datele privind pedepsele fizice, constatând că aproximativ 250 de milioane de copii din întreaga lume sunt supuși pedepsei fizice, scrie news.sky.com. Una din concluziile importante ale studiului arată că bătaia nu duce la îmbunătățirea comportamentului copiilor. Ba din contră, poate face mai rău.
„Pedeapsa fizică este ineficientă și dăunătoare și nu are niciun beneficiu pentru copii și familiile lor. Acest lucru nu ar putea fi mai clar din dovezile pe care le prezentăm. Vedem o legătură definitivă între pedeapsa fizică și problemele de comportament, cum ar fi agresivitatea și comportamentul antisocial. Și mai îngrijorătoare sunt constatările conform cărora copiii care sunt beneficiarii pedepselor fizice prezintă un risc crescut de a fi supuși unor niveluri mai severe de violență”, a declarat autorul principal, Dr. Anja Heilmann de la Departamentul de Epidemiologie al UCL.
Se cere ca bătaia să fie interzisă
Autorii studiului au cerut ca bătaia să fie declarată ilegală în Anglia, Irlanda de Nord și în toate celelalte țări. Doar 62 de țări din întreaga lume, inclusiv Scoția și Țara Galilor, au interzis pedeapsa fizică. Scoția a devenit prima parte a Regatului Unit care a interzis asta în noiembrie 2020. La scurt timp Țara Galilor a urmat-o.
Studiul nu arată îmbunătățiri în ceea ce privește atenția copiilor, abilitățile cognitive sau competența socială în rândul celor care au fost bătuți. „Această analiză a documentat dovezi convingătoare că lovirea copiilor nu funcționează și, în multe cazuri, este dăunătoare. O casă ar trebui să fie un loc sigur pentru copii, însă în multe țări, legea poate face din ea unul dintre cele mai nesigure locuri pentru ei. Țările trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a se asigura că toți copiii beneficiază de protecție egală împotriva tuturor formelor de rău, inclusiv a pedepselor fizice”, spune fostul senator în Parlamentul irlandez și coautor al lucrării, Jillian van Turnhout.