Deși dublată, alocația pentru copii rămâne mult sub media europeană
Vești bune pentru copii! Deputații au aprobat astăzi majorarea alocației de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei. 322 de deputați (mai jos vă explicăm cine sunt și ce fac deputații) au fost de acord iar doi s-au abținut. Chiar dacă suma s-a dublat, ea este mică în comparație cu alocația copiilor din alte țări.
În Germania de exemplu, alocația depinde de câți copii sunt în familie. Pentru primul copil se primește 184 de euro, pentru al doilea 190, iar începând cu al treilea copil se primesc câte 215 euro.
În Austria alocația depinde de vârsta copilului. Astfel, până la trei ani, un copil primește 105 euro, între 3 și 10 ani 112 euro, iar între 10 și 19 ani 152 de euro. Copiii care suferă de un handicap mai primesc o alocație suplimentară de 138 de euro.
În Franța alocația depinde și de vârsta copilului și de numărul copiilor într-o familie, începând cu 129 de euro și terminând cu 460 de la patru copii în sus, la care se adaugă 65 de euro pe lună pentru copii din momentul în care împlinesc 14 ani.
În Belgia alocația depinde de situația părinților, dacă sunt salariați sau nu, dacă e vorba de o familie cu un sigur părinte sau dacă există bolnavi în familie, sumele variind între 90 și 346 de euro.
Asa cum vedeți, în mai toate țările din Uniunea Europeană alocația pentru copii este mult mai mare decât la noi. Încă de acum două luni, Organizația Salvați Copiii a trimis o scrisoare pentru solicitarea măririi alocației, însă săptămâna trecută, în 12 mai, Comisia pentru munca și protecție sociala din Camera Deputaților (o parte a Parlamentului) nu a acceptat amendamentul propus, de dublare a alocației la 84 de lei și de stabilire, pentru copiii cu dizabilități, a unei alocații unice de 200 de lei. Peste 3 milioane de copii vor beneficia de alocația de 84 de lei (mai puțin de 20 de euro) pe lună.
Alocația de stat acordată copiilor nu reprezintă cu adevărat un sprijin pentru familie, pentru că suma este chiar și cu această majorare mult prea mică. Copii au drepturi, dreptul la supraviețuire și dezvoltare, dreptul la condiții decente de viata și la alimentație corespunzătoare, dreptul la participare școlară sau la petrecerea timpului liber. În România sunt 3.742.418 de copii, procentul copiilor în risc de sărăcie și excluziune sociala fiind de 48,5 la suta, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria. Conform Institutului Național de Statistica, în 2013 rata sărăciei în rândul copiilor a fost de 32,1 la suta, mai ridicata decât rata de sărăcie pentru adulți.
Organizația Salvați Copiii pledează pentru raportarea alocației la salariul minim pe economie, în condițiile în care alocația acordată în România are cea mai scăzută valoare raportată la salariul minim pe economie, respectiv de doar patru la sută, față de opt la sută în Bulgaria sau 18 la sută în Ungaria.
[textmarker color=”C24000″]Un deputat este o persoană aleasă pentru a face parte, pe o anumită perioadă, dintr-un organ reprezentativ al statului, în cazul nostru din Parlament. Deputații discută și aprobă legi. [/textmarker]