Cine sunt cei mai fericiți oameni de pe planetă. Au fost descoperiți științific
Se poate determina cine sunt cei mai fericiți oameni de pe planetă? Veți fi mirați să aflați că fericirea poate fi cercetată științific. Ultimele descoperiri în domeniul neuropsihologiei o dovedesc.
Cercetătorii care au publicat Raportul Mondial al Fericirii au determinat că aproape 75% din fericirea noastră depinde de 6 factori. Aceștia sunt: creștere economică puternică, speranța de viață ridicată, relații sociale de calitate, generozitate, încredere și libertatea de a trăi viața care ni se potrivește. Ei sunt în strânsă legătură cu modul de guvernare și valorile culturale. Cu alte cuvinte, locurile cele mai fericite creează fericire pentru locuitorii lor, susține Dan Buettner, autorul „Zonelor albastre ale fericirii”.
Pentru a ilustra puterea locului în care trăim, John Helliwell, unul dintre editorii raportului, a analizat 500000 de chestionare completate de imigranți din 100 de țări, veniți în Canada în ultimii 40 de ani. El a descoperit că, la câțiva ani după sosire, imigranții din zone nefericite au început să reflecte nivelul sporit de fericire asociat cu țara adoptivă. Se pare că mediul singur a motivat creșterea stării de bine.
Cine sunt cei mai fericiți oameni de pe planetă
Potrivit raportului, cele mai fericite zece ţări sunt: Finlanda, Danemarca, Elveţia, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Luxemburg, Noua Zeelandă, Austria.
Compania de cercetare Gallup a cerut oamenilor din 149 de ţări să îşi evalueze propria fericire.
Au fost luate în considerare măsurile care includ sprijinul social, libertatea personală, produsul intern brut (PIB) şi nivelurile de corupţie.
Au existat o „frecvenţă semnificativ mai mare a emoţiilor negative” în puţin peste o treime din ţări, au spus autorii raportului, probabil ca urmare a pandemiei.
Cu toate acestea, lucrurile s-au îmbunătăţit pentru 22 de ţări. Mai multe ţări asiatice s-au plasat mai bine decât în clasamentul de anul trecut, în timp ce China a urcat pe locul 84 de pe locul 94.
Cele mai nefericite ţări din lume sunt Afganistan, Lesotho, Botswana, Rwanda și Zimbabwe.
Cei mai fericiți oameni de pe planetă sunt finlandezii
Finlanda a fost desemnată cea mai fericită ţară din lume pentru al patrulea an consecutiv, conform Raportului Mondial al Fericirii, raport anual sponsorizat de ONU.
În ciuda vremii reci și întunecate, finlandezii sunt mult mai fericiți decât rezidenții altor țări dezvoltate și însorite. Securitatea economică, salariile mari, sistemul de sănătate, absența corupției și educația oferă siguranță cetățenilor și îi scutește de stres. La acestea se adaugă un echilibru între viața de familie și muncă, cu multe vacanțe anuale plătite.
Danemarca pe locul doi în topul celor mai fericite țări
Danemarca ocupă locul 2 datorită facilităților oferite cetățenilor acestei țări bogate. Mai mult de atât, danezii cred cu convingere că au dreptul la servicii de sănătate, educație și o plasă de siguranță financiară.
Studenții primesc, pe lângă educație gratuită, o bursă de la stat. Tinerii părinți își pot lua un an de concediu parental, plătit de stat, cu remunerație apropiată de întregul salariu.
Danezii muncesc din greu, în medie mai puțin de 40 de ore pe săptămână, cu minim 5 săptămâni de vacanță pe an. Prețul acestor avantaje generoase se regăsește în unele din cele mai mari impozite pe venit din lume, între 41 și 56 %. Acesta este un factor egalizator, care îi poate permite unui gunoier să câștige mai mult decât un doctor.
„Fericirea daneză e strâns legată de noțiunea de tryghed-senzația de confort și apropiere, ca atunci când te învelește cineva înainte de culcare. Ea începe cu iubirea maternă și se extinde asupra relației cetățeanului cu statul”, spune Jonathan Schwartz, antropolog american care trăiește la Copenhaga.
Elveția, a treia țară în topul celor mai fericite
Elveția, frumoasa țară alpină, se situează pe locul 3. Speranța de viață a cetățenilor născuți aici este de 82.8 ani. Elvețienii beneficiază de venituri mari și ore reduse de muncă, bucurându-se de mai mult timp de calitate cu prietenii și familia.
Se crede că dragostea pentru natură și dorința de a petrece timp în aer liber le alimentează optimismul cetățenilor elvețieni. Ei beneficiază de un sistem de sănătate bun și alte facilități de infrastructură care le permite o viață comfortabilă.
Țara este preocupată de standarde înalte de mediu , care le oferă oamenilor aer și apă curate. La asta, se adaugă și faimoasa ciocolată elvețiană, cheia fericirii.
Alte țări din topul celor mai fericite
Noua Zeelandă este singura naţiune non-europeană din top 10. Marea Britanie a căzut de pe locul 13 până pe locul 17.
Cehia se plasează pe locul 18, înaintea Statelor Unite (19) sau Franţei (21). Spania se află pe locul 27, Italia pe 28, Polonia pe 44, Ungaria pe 53 şi Grecia pe 68.
Conform raportului Gallup, românii sunt mai fericiţi decât ungurii, grecii, japonezii, ruşii sau argentinienii.
România se situează pe locul 46 din 149 de ţări. Potrivit criteriilor Gallup, românii stau bine la capitolul relații sociale. Însă clasamentul folosește alte norme ale fericirii decât cele definite de români.
Sondajul IRES comandat de DIGI 24 în 2016 ne arată care sunt, de fapt, parametrii pe care românii îi iau în considerare când evaluează nivelul de fericire. Aceștia sunt: familie 99%, sănătate 99%, casă 92%, religie 88%, loc de muncă 78%.
Sondajul mai relevă și motivele de îngrijorare și temeri ale românilor: corupția 90%, starea drumurilor 88%, sistemul sanitar 82%.
Sociologul Bogdan Voicu de la Institutul de cercetare a calității vieții, arată într-un eseu despre fericire că, în ultimii ani, satisfacția și fericirea la români au cunoscut un trend ușor ascendent. El afirmă că românii se declară mai degrabă fericiți decât nefericiți în proporție de 60-70%.
Dicționar
Neuropsihologia: ramură a psihologiei care încearcă să înțeleagă structura și funcționarea creierului