Invențiile au schimbat viața oamenilor. Ochelarii de soare, unul din accesoriile verii
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre ochelarii de soare, unul din cele mai folosite accesorii ale verii.
Când vine vorba de ochelari fie ne gândim la cei de vedere, fie la cei de soare. Aceștia din urmă ne protejează ochii împotriva razelor solare, însă cine i-a inventat? Cum au apărut? Prima variantă de ochelari meniți să protejeze împotriva soarelui au fost realizați de inuiți, un popor din regiunile arctice. Pentru a-i crea oamenii s-au folosit de fildeși de morsă la care le-au făcut găuri pentru a putea vedea. Se spune că împăratul Nero se uita la luptele dintre gladiatori prin astfel de ochelari realizați însă din smarald, scrie cineainventat.ro.
Inventatorul ochelarilor de soare
Undeva prin secolul XII, sau chiar mai devreme, în China se purtau ochelari cu lentile din cuarț afumat. Acest tip de ochelari era purtat și de judecători, pentru a ascunde expresiile faciale din timpul proceselor. Câteva secole mai târziu, în jurul anului 1752, opticianul James Ayscough a început să experimenteze lentilele colorate. El era de părere că lentilele cu nuanțe verzi sau albastre ar fi putut corecta unele deficiențe de vedere. Practic, el nu avea nici un interes să facă niște ochelari de soare.
Folosirea ochelarilor de soare a devenit tot mai populară undeva prin anii 1900, aceștia fiind purtați în special de vedetele de cinema. Câțiva ani mai târziu San Foster a început producția în masă a ochelarilor de soare ieftini. Astăzi pe piață se găsesc fel și fel de ochelari de soare. Mai mici sau mai mari, cu modele sau fără, colorați sau nu, pentru copii sau adulți, mai scumpi sau mai ieftini.
Dicționar
Fildeș: substanță osoasă de culoare albă din care sunt alcătuiți colții de elefant și din care se fac diferite obiecte ornamentale, de toaletă etc.
Cuarț: bioxid natural de siliciu, care se găsește în roci în stare neconsolidată (ca nisip) sau în formă de cristale hexagonale, transparente și incolore (în stare pură) sau diferit colorate (când conțin și substanțe străine), utilizat în tehnică, în industria optică, în industria materialelor refractare, la bijuterii etc.
Optician: parte a fizicii care se ocupă cu studiul luminii sau al fenomenelor luminoase și vizuale.