Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Celacantul, „fosila” care încă trăiește printre noi
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre celacant, „fosila” care încă trăiește printre noi. Vă vine să credeți că acest pește mai bătrân decât dinozaurii încă există?
Animalul despre care vorbim astăzi este unul deosebit. Celacantul este o specie de pește despre care se credea că este de mult dispărută. El a trăit în aceeași perioadă cu dinozaurii, adică acum 66 de milioane de ani. Cel mai interesant este faptul că el a fost redescoperit în largul coastei estice a Africii de Sud în anul 1938. Da, ați citit bine, pe Pământ există un animal care a trăit încă de pe vremea dinozaurilor.
Se dezvoltă foarte lent
Descoperirea celacantului i-a făcut pe cercetători să-l studieze intens. Este și normal, cu toții vrem să știm mai multe despre animalele preistorice. În urma unui studiu recent, oamenii de știință au ajuns la concluzia că acești pești de dimensiuni mari, nocturni și care trăiesc la mari adâncimi au o durată de viață mult mai mare decât ce se credea până acum. Ei au descoperit că peștele preistoric poate trăi până la un secol, adică 100 de ani. De asemenea, aceștia au mai descoperit că perioada de gestație a femelei celacant este de cinci ani, adică cea mai lungă perioadă de gestație din lumea animalelor. De asemenea, și mai bizar este faptul că deși e un pește, femela celacant naște pui vii.
Celacantul este un animal care se dezvoltă foarte lent. Un specimen ajunge la maturitate abia după 55 de ani. Asta face ca peștele preistoric să aibă cel mai lent ritm de dezvoltare dintre toate viețuitoarele. Și, practic, abia după ce ajunge la 55 de ani poate să se înmulțească.
Pentru a studia celacantul, cercetătorii se folosesc de inelele anuale de creștere depuse pe solzii peștelui. Aceste inele sunt foarte asemănătoare cu cele ale copacilor.
Este mai bătrân decât dinozaurii
„Fosila” care încă trăiește printre noi a apărut pentru prima dată acum 400 de milioane de ani, adică cu 170 de milioane de ani înaintea dinozaurilor. Pe atunci, planeta arăta complet diferit față de cea ce cunoaștem astăzi. De-a lungul timpului au fost descoperite mai multe fosile, fapt ce i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că a dispărut odată cu dinozaurii. Este de înțeles de ce au crezut asta. Trei sferturi dintre speciile de animale au dispărut atunci când acel asteroid a căzut pe Pământ.
Interesantul pește are aripioare lobate care diferă de cele ale altor pești. Se crede despre aceste aripioare că sunt baza de unde au evoluat membrele animalelor terestre, adică și ale noastre.
Habitatul său natural este în ocean, la adâncimi de până la 800 de metri. În timpul zilei, el se adăpostește în peșteri vulcanice, fie singur,, fie în grupuri mici. Femelele au o dimensiune mai mare decât masculii, ele ajungând la lungimi impresionante de doi metri și la o greutate de 110 kilograme.
Există două specii diferite de celacant
Nu vă gândiți însă că celacantul de astăzi este identic cu cel de acum 66 de milioane de ani. Precum toate viețuitoarele de pe Pământ, de-a lungul timpului a suferit schimbări și a evoluat. Până în prezent au fost descoperite două specii diferite de celacant: cel african și cel indonezian.
Totuși, faptul că el a rezistat atât de mult timp nu îl face un pește care nu este pus în pericol. Perioada lungă de gestație și populația redusă face ca celacantul să fie extrem de vulnerabil în fața tulburărilor de mediu, fie naturale fie, cauzate de om, precum pescuitul în exces și evenimentele climatice extreme.
Curiozități despre celacant
Celacantul se folosește de electricitate pentru a detecta prada. Botul său conține un organ special care produce curent electric.
Creierul celacantului este foarte mic. Acesta ocupă doar 1,5% din toată cavitatea craniană. Restul este acoperit de grăsime.
Celacantul nu e comestibil, el are un gust neplăcut și te poate îmbolnăvi. Acest lucru se datorează faptului că pielea sa secretă mai multe substanțe precum uleiul, ceara și altele.