Viață pe altă planetă? Cercetătorii au descoperit o nouă planetă foarte interesantă
Cercetătorii NASA au făcut zilele trecute o descoperire remarcabilă. Există șansa ca aceștia să fi descoperit viață pe altă planetă. Aflați în continuare mai multe despre noul corp ceresc și despre steaua în jurul căreia orbitează.
Oamenii s-au întrebat mereu dacă suntem singuri în univers. Gândul că poate exista viață pe altă planetă îi motivează pe astronomii de pe tot globul să continue să exploreze spațiul cosmic. Recent, aceștia au făcut o descoperire cel puțin interesantă în căutarea de viață extraterestră.
Este vorba despre exoplaneta TOI-1231 b, o planeta bizară care înconjoară o pitică roșie, cel mai mic și mai rece tip de stea. Ea are dimensiunea planetei Neptun și are o orbită de doar 24 de zile. Asta înseamnă că pe acea planetă un an durează mai puțin decât o lună pe Pământ. Comparativ cu noi, această planetă se află de opt ori mai aproape de steaua sa decât noi față de Soare.
Este posibil să existe apă pe noua planetă
Această nouă planetă a fost descoperită de către cercetătorii NASA de la Jet Propulsion Laboratory(JPL) și de la University of New Mexico(UNM). Conform acestora, temperatura atmosferică a noii planete este de 60 de grade Celsius. Asta face ca noul corp ceresc să fie una dintre cele mai reci exoplanete disponibile pentru studiu atmosferic. Este foarte posibil ca pe TOI-1231 b să existe nori și poate chiar apă.
“Studiile ce se vor desfășura ulterior ne vor permite să aflăm cât de comună (sau rară) este formarea norilor de apă în aceste lumi temperate”, a declarat conform INDEPENDENT Jennifer Burt, cercetător în cadrul JPL.
“Densitatea scăzută a TOI-1231 b ne indică faptul că este înconjurată de o atmosferă. Compoziția acesteia este însă necunoscută”, a mai adăugat Diana Dragomir, profesor asistent în cadrul UNM.
“TOI-1231 b poate avea o atmosferă formată din hidrogen și heliu sau chiar din vapori de apă. Toate acestea ne pot arăta diferite origini ale planetei. Astfel de informații le permit astronomilor să înțeleagă modul în care planetele formate în jurul unei pitici roșii diferă de cele formate în jurul unei stele ca a noastre.”
Descoperirea acestei planete este un pas mare pentru înțelegerea exoplanetelor. Această planetă este una dintre puținele planete din afara sistemului nostru solar care ar putea fi locuibilă. De cele mai multe ori, temperaturile acestor planete nou-descoperite sunt de mii de grade. Cine știe, poate în câțiva zeci de ani chiar vom descoperi viață extraterestră. De asemenea, nu putem să ignorăm faptul că ea ne-ar putea descoperi pe noi.
Dicționar:
exoplanetă – o planetă care se află în afara sistemului nostru solar.