Ce sunt Rusaliile. Obiceiuri, superstiții și tradiții ale sărbătorii
ȘTIRI PENTRU COPII vă spune astăzi ce sunt Rusaliile, o sărbătoare pe care ortodocșii o celebrează azi și mâine. La fel ca marile sărbători și de aceasta se leagă fel și fel de obiceiuri, superstiții și tradiții. Vom vorbi și despre ele în cele ce urmează.
În acest an sărbătoarea de Rusalii s-a nimerit să fie în data de 23 iunie. Spunem „s-a nimerit” fiindcă ea nu cade la aceeași dată în fiecare an. Rusaliile se prăznuiesc la zece zile după Înălțarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Înviere. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecime.
Cu sute de ani în urmă de Rusalii se sărbătorea în aceeași zi și Înălțarea lui Hristos și Pogorârea Sfântului Duh.
Obiceiuri, tradiții, superstiții
Unul din obiceiurile legate de Rusalii este ca oamenii să ducă la biserică ramuri sau frunze de nuc sau de tei. Acestea sunt un simbol al limbilor ca de foc, modalitate în care Duhul Sfânt s-ar fi pogorât din cer. Preoții sfințesc aceste frunze, iar mai apoi sunt împărțite credincioșilor. Oamenii obișnuiesc să păstreze ramurile de tei peste vară. Ele ar fi folosite în practici de alungare a furtunilor și a grindinei.
În unele zone ale țării la porțile cimitirelor se întind mese pe care se pun colaci și sticle de vin împodobite. Acolo au loc slujbe oficiate de preot, iar după acesta merge pe la fiecare mormânt pentru a-l sfinți. Un alt obicei este ca preotul împreună cu oamenii să meargă pe câmp, în a doua zi de Rusalii. Acolo se sfințește apa și se stropește câmpul. Se crede că acest lucru ține grindina departe de culturi.
Tot de Rusalii are loc și jocul călușarilor, care sar peste foc pentru a scăpa de zânele rele numite iele.
Un alt obicei, întâlnit prin zona Ardealului, poartă numele de „Împănatul boului”. Și da, în centrul atenției este chiar un bou. Animalul este împodobit cu flori și alte ornamente, iar apoi este plimbat prin sat.
Când vine vorba de superstiții, una din ele spune că nu e voie să mergi să lucrezi în câmp. Se zice că ielele (zâne rele) te pot prinde și te pedepsesc. Mai simplu spus, de Rusalii nu e bine să lucrezi deloc. Se spune că cine o face va fi pedepsit de acele zâne rele. Nici să mergi prin locuri izolate, prin păduri sau pe lângă fântâni nu e bine. De asemenea, dacă te cerți cu cineva de Rusalii se zice că vei fi luat de iele.
Dicționar
A prăznui: a celebra o sărbătoare religioasă; a serba, a sărbători, a ține o sărbătoare.