O meserie care necesită mult curaj. Ce face un instructor de parapantă ne spune Veress Ștefan Arpad
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige traiul. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem ce face un instructor de parapantă. Haideți să aflăm mai multe despre o meserie care necesită mult curaj și o gândire strategică.
Zborul cu parapanta este un sport extrem asemănător săriturii cu parașuta. Diferența principală este faptul că un parapantist încearcă să rămână în aer cât de mult este posibil.
Veress Ștefan Arpad este un instructor de parapantă. El este cel care ne învață pe noi cum să practicăm în siguranță acest sport care ar putea părea periculos. Puteți fi siguri că este expert în acest domeniu. A zburat aproape pe toate continentele. Înălțimea maximă pe care a atins-o a fost de peste 7.000 de metri. Vă dați seama cât de curajos e?
Înainte de a fi profesor de parapantă, Arpad a lucrat într-o corporație. De-a lungul timpului el a tot avut contact cu această lume. Într-o zi el s-a decis să renunțe la cariera sa din cadrul corporației și să se dedice complet acestui sport. Haideți să aflăm împreună de la el ce înseamnă să fii instructor de parapantă, o meserie care necesită mult curaj.
Există trei tipuri diferite de zbor
Pentru început, ar trebui să definim cele trei tipuri de zboruri cu parapanta. Primul zbor este cel de precizie. Piloții de parapanta fie își aleg un punct în care să aterizeze, fie li se indică unul în cazul unei competiții. Nu este mult de explicat când vine vorba de acest tip de zbor. Cel mai important este să aterizezi cât mai aproape de locul ales.
Cel de-al doilea tip de zbor este cel de lungime. Piloții pornesc dintr-un punct și încearcă să ajungă cât de departe se poate. Recordul de distanță în România este de aproximativ 200 de kilometri. Pare imposibil, nu? Stați să auziți care este recordul mondial.
Acesta a fost realizat în Brazilia, distanța parcursă de către zburător fiind de aproximativ 500 de kilometri. Imaginați-vă să zburați cu parapanta de la București la Timișoara. Dacă vă întrebați cum reușesc piloții să rămână atât de mult în aer, asigurați-vă că vă uitați la interviul video. Arpad face o treabă extraordinară explicând principiile de zbor. Se vede că este instructor!
Cel de-al treilea tip de zbor este cel acrobatic. După cum indică numele, acest stil de zbor este cel mai spectaculos. Piloții se întrec unul pe altul în a face acrobații cât mai uimitoare în aer. Oare cum reușesc să nu amețească învârtindu-se atât de mult?
Este un sport destul de sigur
Fiind un sport aerian, v-ați putea aștepta să existe multe incidente. Realitatea este, însă, că zborul cu parapanta este un sport foarte sigur. Toate echipamentele sunt verificate cu strictețe iar începătorii nu zboară niciodată fără supravegherea unui profesionist. Din experiența lui Arpad, cazurile în care cineva se accidentează grav sunt extrem de rare. Totuși, „nu există parapantist profesionist care să nu fi intrat măcar o dată într-un copac”, a declarat acesta râzând. Cel mai periculos lucru ce ți se poate întâmpla la început este să ți se facă rău în timpul zborului.
Un sport care necesită o gândire strategică
Deși nu pare, zborul cu parapanta este un sport strategic. Conform lui Arpad, un parapantist bun gândește cu 4 mișcări înainte. Trebuie mereu să știe când și unde se va ridica din nou în aer și, în cazul în care nu reușește, să găsească o altă soluție. Pe scurt, unii ar putea să-l compare cu șahul. Nu ai timp să te gândești dacă ai uitat să încui ușa sau dacă ai hrănit peștișorii. Trebuie să fii mereu concentrat și atent la ce se întâmplă în jurul tău.
Care sunt beneficiile
Pe lângă priveliștile minunate și doza de adrenalină, zborul cu parapanta mai poate avea și alte beneficii. În primul rând, activitățile se desfășoară la munte, în aer liber, departe de aerul poluat din orașe. Este o modalitate foarte bună de a scăpa de stres și de a face o vizită în natură.
În al doilea rând, amatorii de zbor cu parapanta au șansa să cunoască o mulțime de oameni noi. Socializarea este un aspect important al acestui sport. Cu oamenii pe care îi cunoști poți să faci și alte lucruri, nu doar să zbori cu parapanta. Poți să mergi cu ei la camping sau la plimbări prin păduri. Arpad ne spune că sunt șanse mari să legi prietenii pe viață.
Așa că ce aștepți? Zborul cu parapanta este ceva ce trebuie făcut măcar o dată în viață. În cazul în care dorești să fii sigur că te afli pe mâini bune, nu ezita să mergi să zbori chiar cu Arpad. Pe el îl găsiți la Clopotiva, în județul Hunedoara. În cazul în care chiar vă decideți să mergeți, fiți siguri să îl salutați din partea ȘTIRI PENTRU COPII. Pentru a afla mai multe despre echipamentul necesar practicării acestui zbor dar și despre procesul prin care ajungi pilot profesionist, fii sigur că urmărești în întregime interviul video.