Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Maldive, cea mai plată țară din lume
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Maldive, cea mai plată țară din lume. Haideți să aflăm mai multe despre singura țară care a organizat o conferință oficială sub apă.
Maldive, sau Republica Maldive după denumirea oficială, este o țară insulară din Oceanul Indian cu o populație de 557.000 de locuitori. Frumoasa țară este constituită din aproximativ 1.200 de insule de corali și bancuri de nisip, doar 200 dintre acestea fiind locuite.
Distanța de la cea mai nordică insulă la cea mai sudică este de 820 de kilometri. Pe lățime, Maldive măsoară doar 130 de kilometri. Cel mai nordic punct al insulei se află la 600 de kilometri de India. Insula principală pe care se află și capitala țării, Male, se află la 645 de kilometri de Sri Lanka.
Spectaculoasa țară este în pericol de scufundare
Maldive este cunoscută pentru faptul că este cea mai plată țară din lume. Cel mai înalt punct are o altitudine de doar 1,8 metri, adică înălțimea unui bărbat adult obișnuit. Din această cauză insula este grav afectată de creșterea nivelului apelor oceanice.
Acum câțiva ani a avut loc și un protest în Maldive pe această temă. Pentru a atrage atenția Națiunilor Unite cu privire la pericolul la care este supusă țara insulară, președintele Mohamed Nasheed, vicepreședintele țării și 11 miniștrii au ținut o ședință oficială sub apă. Din păcate, specialiștii estimează că Maldive se va afla complet sub nivelul mării până în anul 2100.
Țara a fost independentă de-a lungul întregii sale istorii
În afara unei ocupații portugheze în secolul al XVI-lea, Maldive sa bucurat de independență de-a lungul întregii istorii. Conform unor istorici, primii oameni au ajuns pe insule în anii 500 î.Hr. Este vorba despre Aryani, care la origine erau un popor budist. Aceștia au fost convertiți către religia islamică de către Abu Al Barakat. Mormântul său este venerat și în ziua de astăzi de către locuitorii din Maldive. Acesta se află în cea mai veche moschee din țară, moschee construită în anul 1656.
În urma convertirii religioase, conducerea țării s-a făcut prin intermediul sultanilor care făceau parte din diferite dinastii. Printre acestea se numără dinastia Maley care a fost la putere 235 de ani prin intermediul a 26 de sultani. O altă dinastie longevivă a fost Hilaii care a condus țara timp de 170 de ani cu ajutorul a 29 de conducători diferiți.
Primele relații diplomatice
Dinastia Hilaii a fost foarte importantă pentru Maldive. Ea a pus bazele primelor relații diplomatice cu alte țări. În acea perioadă sultanul Kalhu Mohammed a invitat diferiți lideri de stat pentru a vizita cea mai plată țară din lume.
Ultima dinastie din istoria Maldivelor a fost dinastia Huraage. Ea a fost la putere până în anul 1968, moment în care țara s-a transformat într-o republică și a stabilit primele relații diplomatice cu Sri Lanka. Tot atunci a căpătat și independență totală față de Marea Britania care transformase Maldive în protectorat în secolul al XIX-lea. Britanicii au păstrat însă o bază aeriană pe insula Gan.
Tot în 1968, sultanatul de pe insulă a fost abolit cu ajutorul unui referendum. Situația avea să se înrăutățească în anul 1970, atunci când țara a picat într-o criză economică severă. Relațiile cu Sri Lanka s-au înrăutățit iar faptul că britanicii au decis să închidă baza aeriană nu a ajutat deloc. În anii ce a urmat, guvernul a trebuit să se concentreze pe combaterea radicalismului religios.
Maldive, paradis turistic
În prezent, țara o duce foarte bine din punct de vedere economic. Turismul, pescuitul, construcția de vapoare și repararea acestora sunt principalele surse de venit ale insulei. Anual, peste 1,5 milioane de turiști vizitează Maldive.
Aproape toată populația din Maldive este etnica insulelor. Se crede despre acești oameni că au origine indiană și sri lankeză. Limba oficială a țării este Dhivehi, o limbă indo-europeană. În rest, pe insulă se mai vorbesc araba, hindusa și engleza. Islamul este religia de stat a țării.
O țară cu o cultură bogată
Cultura din Maldive este foarte influențată de cea indiană, sri lankeză, malaeziană, arabă, persană, indoneziană și chiar cea africană. Locuitorii insulelor sunt calzi, primitori și prietenoși.
Muzica și dansul sunt părți esențiale în cultura țării. Unul dintre cele mai cunoscute spectacole ale insulei este „Bodu Beru”. Acest dans este realizat de grupuri mari de 15 – 20 de bărbați, ei fiind fie percuționiști, dansatori sau cântăreți. Multe hoteluri organizează astfel de spectacole pentru a bucura publicul cu minunata cultură a țării.
Fiind o țară insulară, puteți să vă așteptați ca dieta de pe insulă să fie formată aproape în întregime din pește. Mâncarea tradițională este, de obicei, picantă. Dacă doriți să vizitați Maldive așteptați-vă să mâncați mult curry, supe și diverse feluri de mâncare servite cu orez.
Curiozități despre Maldive
În timpul perioadei medievale, locuitorii din Maldive foloseau scoici pe post de monede.
Maldive este cea mai mică țară musulmană din lume.
80 dintre insulele țării sunt dedicate exclusiv resorturilor destinate turiștilor.