Totul despre meditații. De ce-și dau părinții copiii la meditații și cât plătesc pentru ele
Pentru elevii din clasele terminale urmează o perioadă grea și stresantă. Aceștia au de susținut Examenele Naționale și Examenul de Bacalaureat. În articolul de azi vă spunem totul despre meditații. De ce-și dau părinții copiii la meditații, la ce materii, cât plătesc pentru ele și cât de legale sunt aceste ore particulare.
La întrebarea „de ce merg copiii la meditații?” răspunsul este unul cât se poate de simplu: nu sunt pregătiți suficient. De aici încolo există o mulțime de motive. Fie profesorul de la clasă nu-și dă interesul, fie elevii nu-i înțeleg modul de predare, fie părinții consideră că ar mai fi nevoie de ore suplimentare la o anumită materie. „Eu una fac meditații la mate având bacul peste trei săptămâni. Fac meditații pentru că profesorul meu nu era în stare să predea elevilor. Plătesc 40 de lei pentru o oră și jumătate și pot spune că profesoara de meditații chiar m-a făcut să iubesc matematica din nou”, spune o tânără care urmează să dea examenul de Bacalaureat.
O mămică scoate din buzunar 180 lei pentru a plăti câte două ore de meditații la materiile matematică, română și geografie. „Îl meditez la română, mate, geografie. La română dau 60 lei pentru două ore, la mate 70 lei pentru două ore, iar la geografie 50 pentru două ore. Îl meditez pentru a-l ajuta să acapareze mai multe cunoștințe. Este un copil care nu reușește să se pregătească la școală suficient și am considerat că este necesar suplimentar”, spune mama unui elev.
Părerile părinților
Așa cum spuneam, una din probleme este că profesorii nu-și mai dau interesul în predare. O mămică este de părere că fac asta pentru ca elevii să meargă la meditații. Totodată, își amintește că și pe vremea ei existau profesori care făceau meditații, însă rar. „De asta nu-și mai dau profesorii interesul să explice la clasă de „n” ori până înțeleg toți. Că se poate și contracost. Adică în clasă nu pricepe, dar în privat da? Să aibă și în clasă aceeași explicație cum are în privat. Și când eram eu la liceu se făceau meditații, dar rar. Eu am luat bacul fără meditații. Nu puteam concepe să mă văd pe lista aia cu „respins”. Ce le spuneam părinților? Cum îi răsplăteam că ei au făcut tot posibilul să mă țină la școală și să nu-mi lipsească nimic?”, se întreabă o mămică.
O altă mămică o contrazice și spune că sunt alte motive pentru care profesorii nu-și mai dau interesul. „Nu, nu de asta nu-și mai dau profesorii interesul să facă ceva la clasă. Învățământul din ziua de astăzi este la pământ pentru că se țin toți boșorogii pe post de profesori, care nu mai au chef de nimic, nu le explică copiilor, nu îi scoate la tablă la un exercițiu, nu sunt în stare să le predea. Și apoi cum să nu îl dai la meditație dacă un an și jumătate ei au făcut școală online? În care nu au învățat nimic. Nici măcar cum înțelegeau în clasă. Și vă mai întrebați de ce trebuie să îl dai la meditație. De aia, pentru că în acest un an și jumătate ei au uitat și ce făcuseră înainte”, explică mama unui alt elev.
Dezacord total vizavi de meditații
Printre părinți se numără și cei care nu sunt de acord cu meditațiile. Una din mămici povestește că pentru ea nu au funcționat. „La mine nu a funcționat. Deși iubeam literatura română m-am pus să dau la economic – contabilitate. Și la matematică eram bâtă efectiv. Am făcut „n” ore de meditații și nu-mi intra în cap. Doar mecanic, cât să iau bacul. Pentru că da, nu suportam matematica. Deci bani dați aiurea. Eu consider că dacă îți place ceva nu ai nevoie de meditații. Îți intră în cap fără să vrei, de drag”, este părerea altei mămici.
Ce spune legea
Acum că am văzut care sunt părerile părinților să ne îndreptăm puțin atenția și către ce spune legea. Din punct de vedere legal cadrele didactice nu au voie să facă meditații cu elevii din clasele la care predau. Din păcate însă, această lege nu se respectă peste tot. În luna martie a acestui an Consiliul Național al Elevilor a tras un semnal de alarmă și cu privire la faptul că profesorii nu-și declară veniturile provenite din meditații.
„În ultimii ani, piața meditațiilor a crescut semnificativ, până în punctul în care a ajuns să fie o adevărată industrie. Nu putem închide ochii în fața faptelor de corupție care se petrec în sistemul educațional. Nedeclararea unor venituri reprezintă evaziune fiscală. Or, dacă dascălii a căror atitudine reprezintă un reper moral pentru generații întregi de elevi recurg la astfel de practici, înseamnă că orice speranță de a avea un sistem educațional performant, construit pe valori sănătoase, este sortită eșecului. Nu cred că așa ar trebui să arate lucrurile dacă ne dorim cu adevărat ca generațiile viitoare să înțeleagă că noi toți avem datoria de a respecta legea și de a ne îndeplini îndatoririle”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.