Uitatul la televizor în timpul mesei poate avea efecte negative asupra copiilor
Aveți obiceiul de a vă lăsa copiii să mănânce uitându-se la desene? Ei bine, un studiu francez a ajuns la concluzia că uitatul la televizor în timpul mesei poate avea efecte negative asupra dezvoltării limbajului copiilor.
Autorii studiului au urmărit 1500 de copii mici timp de câțiva ani. I-au întrebat pe părinți dacă televizorul a fost pornit în timpul meselor și cât de des s-a întâmplat asta. De asemenea, părinții au fost întrebați și de timpul total petrecut de copii în fața televizorului, computerului sau jocurilor video. În același timp a fost evaluat și limbajul. „Expunerea la televizor în timpul meselor de familie este în mod constant asociată cu scoruri lingvistice mai scăzute”, se arată în studiu, conform news.in-24.
Astfel, copiii de doi ani care mănâncă cu televizorul întotdeauna pornit au un scor mediu cu 5,9 puncte mai mic (dintr-un total maxim de 100) în comparație cu cei pentru care ecranul nu este niciodată aprins în timpul meselor. Apoi, la vârsta de cinci ani și jumătate, s-a dovedit că punctajul a fost mai mic cu 3,2 puncte la copiii care au privit televizorul în timp ce mâncau, față de cei care nu făceau asta.
Jonathan Bernard este cercetător și unul din autorii studiului. El este de părere că televiziunea îi distruge pe copii, iar pe adulți îi face neatenți. „Televiziunea în timpul meselor poate acționa ca o frână asupra interacțiunilor verbale ale copilului, reducând atât calitatea, cât și cantitatea de schimburi între copii și adulți”, spune Jonathan Bernard.
Studiul continuă
Cei 1500 de copii care au luat parte la studiu sunt acum adolescenți. Echipa de cercetători continuă să-i urmărească pentru a vedea dacă efectele asupra limbajului persistă și la această vârstă. Acum că sunt mai mari majoritatea au acces la un telefon sau la o tabletă. Așadar, se are în vedere și „impactul altor tipuri de ecrane, smartphone-uri și tablete pe care acești copii le-au dobândit în acești ani”.