Tot ce trebuie să știți despre comportamentul câinilor. Ghid practic
Se spune că cel mai bun prieten al omului este câinele. Dar, ca și în cazul oamenilor, la baza prieteniei stă cunoașterea. Ca să îl iubești, trebuie să-l înțelegi. Datorită faptului că limbajul câinelui, postura corpului și expresiile faciale sunt total opuse celor umane apar situații în care, atât omul, cât și câinele, pot interpreta greșit intențiile celuilalt . Mai jos vedeți tot ce trebuie să știți despre comportamentul câinilor.
De multe ori, când vedem un câine pe stradă, simțim nevoia să îl mângâiem. Dar, ca să nu avem surprize neplăcute, e bine să învățăm câte ceva despre comportamentul lor.
Putem să mângâiem câinii?
În aceeași măsură în care unor oameni nu le place apropierea de alții, unii câini nu agreează să fie mângâiați, mai ales de persoane necunoscute, care nu aparțin familiei lor. În general, câinii preferă acest tip de comunicare cu membrii familiei din care fac parte.
De obicei, nu ne gândim la starea emoțională a câinelui pe care încercăm să-l mângâiem. Nu știm dacă animalul are probleme cu atașamentul sau auto-controlul.
Ca regulă generală, nu ar trebui niciodată să atingem un câine necunoscut care prezintă semne de neîncredere. De aceea, ar fi util să cunoaștem comportamentul cățeilor. Dar fiecare animal este unic și, prin urmare, nu ar trebui să facem generalizări.
Îi place unui câine să fie mângâiat?
Conform www.videoran.com, există mulți câini care preferă mâncarea, ca recompensă, în locul mângâierilor. În plus, starea noastră poate influența cățelul, accentuând unele emoții negative în el.
Sunt câteva semne evidente care ne indică dacă un câine este echilibrat, nu are probleme emoționale și apreciază mângâierile.
Când atingem cu blândețe câinele, el va prezenta o atitudine calmă și relaxată. Motivul îl reprezintă scăderea nivelului de cortizol (hormonul stresului) și reducerea ritmului cardiac.
Cu toate acestea trebuie să luăm în considerare partea corpului pe care o atingem. În general, zonele bărbiei, pieptului și la baza cozii sunt preferate, de obicei, pentru mângâiere. În contrast, picioarele, vârful capului, gâtul, umerii și coada provoacă un răspuns fiziologic negativ în animal.
Totuși, nu toate acestea sunt valabile pentru toți cățeii. Trebuie luată în considerare legătura dintre persoană și animal. Există căței care adoră să fie pupați și îmbrățișați de către stăpân, răspunzând la fel, prin linsul stăpânilor.
Semne de calm în comportamentul câinelui
Există câteva atitudini care se numesc semne de calm. Câinii apelează la ele în încercarea de a se calma atât pe ei înșiși, cât și pe celălalt individ, cu care a apărut un conflict.
Cele mai frecvente semne de calm sunt:
căscatul
linsul feței
privitul în altă parte
datul din coadă
linsul agitat
ochii pe jumătate închiși
mirositul locului pe care se află animalul
mersul în cerc.
În concluzie, dacă sunteți atenți la aceste semne nu veți mai avea niciodată probleme cu câinii și veți înțelege ce ființe minunate sunt.