Consecințele dramatice ale pandemiei în rândul copiilor
Salvați Copiii România a susținut o dezbatere în care s-a discutat despre consecințele dramatice ale pandemiei în rândul copiilor. La discuție a luat parte medici, psihologi, reprezentanți din sectorul Educației, printre care și Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.
Pentru copii și adolescenți pandemia a reprezentat o perioadă grea. Consecințele dramatice ale pandemiei sunt legate de tentative de suicid, agresivitate și anxietate. Peste 90% dintre copiii care au apelat, în ultimul an, la consiliere psihologică în cadrul Organizației Salvați Copiii s-au confruntat cu tulburări emoționale generate de pandemie și restricțiile sociale luate în contextul acesteia. În acest context, școala este locul în care starea de normalitate poate fi redobândită și, de asemenea, locul în care sentimentele de siguranță și protecție se pot recăpăta.
Organizația Salvați Copiii a desfășurat un studiu în perioada iunie – iulie 2020 la care au răspuns peste 5000 de copii din România. Rezultatele au arătat că plictiseala a fost principala stare resimțită de ei în pandemie, urmată de oboseală, tristețe și furie. Un alt studiu recent încheiat arată că în cazul preșcolarilor 37% au fost reprezentate de anxietate sau anxietate școlară. În general, analiza a arătat că anxietatea este o problemă cu care se confruntă copiii și adolescenții.
Părerile specialiștilor
„Personal, ca doctor de urgențe, cred că ai noștri copii au nevoie de școală deschisă, cu toate precauțiile. Nu trebuie să mai acceptăm sub nici o formă închiderea școlilor câtă vreme ne propunem să facem festivaluri și alte activități de plăcere. Americanii au anexat în fișa de prezentare la urgență un mic chestionar de triaj pentru a identifica copiii care au elemente de anxietate și depresie. Pentru că cei mai mulți din acești copii emit tot felul de semnale disperate pe care noi adulții nu le percepem. Nu trebuie să înceapă neapărat cu lipsa de la școală sau rezultate școlare catastrofale ca să începem să ne gândim că e ceva anormal cu copilul.
Unul din lucrurile care chiar poate fi făcut este ca părinții să-și pună copiii pe cântar. Unul din primele semne ale unui dezechilibru emoțional sever este modificarea ponderală. În ultimii 10 ani ponderea excesului de greutate și a obezității la adolescentul din România s-a dublat. Și cred că sedentarismul, statul în fața ecranelor, lipsa de ore de sport, mâncatul compulsiv datorită anxietății ar putea fi sesizate și de către părinți. Deci, aș recomanda părinților care au copii care au suferit variații semnificative de greutate în acest an, în plus sau în minus, să se adreseze specialiștilor. Începând cu medicul de familie. Pentru că uneori variațiile acestea de greutate ascund sub ele suferințe importante ale sufletului”, a explicat, în cadrul dezbaterii, medicul Mihai Craiu.
Bullying-ul, o reală problemă
Dacă până acum știam de existența bullying-ului în rândul copiilor și adolescenților, acum acest fenomen face și victime. La propriu. Cu puțin timp în urmă un copil s-a aruncat de la etaj, încurajat fiind chiar de colegii lui. De asemenea, chiar recent o fată din Timișoara a fost victimă a bullying-ului. Ministrul Educației a spus că în acest moment se fac cercetări cu privire la această situație.
„Ajung în atenția noastră cazurile extreme, dar din păcate sunt multe alte situații. Pentru că nu există nici la nivelul școlilor o conștientizare a gravității fenomenului de bullying. Sunt 2.500 de consilieri școlari pentru trei milioane de elevi. Deci în mod evident consilierea școlară nu se face în cele mai multe școli așa cum ar trebui. Pentru a se face cu adevărat și într-un mod eficient acei consilieri școlari trebuie să stea în școală pe toată durata programului școlar. Trebuie să cunoască elevul și problemele lui. Trebuie să cunoască profesorii și poate, de ce nu, și problemele lor”, a spus Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.
Așa cum spuneam încă de la început la dezbatere au luat parte mai mulți specialiști. Printre ei se numără Dr. Mihai Craiu, Dr. Mihai Gafencu, Mihaela Dinu – Psiholog Clinician, Radu Szekely – Ministerul Educației și Mihai Alexandru Hash – vlogger. Întreaga discuție poate fi urmărită aici.
Dicționar
Anxietate: stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc., întâlnită în unele boli de nervi;
Sedentar: căruia nu-i place să umble, să facă mișcare, care stă mai mult acasă; lipsit de mișcare.