Ziua Mondială a Oceanului Planetar. “Profesoara mea, caracatița” ne învață cum să îl protejăm
În 8 iunie este Ziua Mondială a Oceanului Planetar. Propusă în 1992, votată de Organizația Națiunilor Unite în 2008, această dată ne atrage atenția asupra importanței oceanelor. Oceanele generează cea mai mare parte a oxigenului pe care îl respirăm. Ele absorb emisiile de carbon, asigură hrană, reglează clima și facilitează legătura între oamenii de pe diverse continente. O ocazie bună să privim azi un documentar despre viata magica a oceanelor și a caracatițelor.
Documentarul, lecție de viață
‘’Profesoara mea, caracatița’’ este mai mult decât un documentar Netflix din 2020 nominalizat la Oscar, este o pledoarie în favoarea naturii care trebuie iubită și respectată. El spune povestea realizatorului de documentare sud-african Craig Foster care, într-o perioadă dificilă a vieții, revine într-un loc familiar, amintind de copilăria lui fericită. La începutul filmului recunoaște că se simte înstrăinat de tot, inclusiv de propriul său fiu.
În căutarea liniștii, el începe să facă scufundări lângă Cape Town și să filmeze viața subacvatică, ceea ce îi aduce o întâlnire care îi va schimba viața. Este vorba despre o caracatiță, timidă la început, temătoare, dar fascinantă prin adaptarea la mediu și inteligență. După cum observă realizatorul: “Toată ființa ei gândește, simte, explorează”. Foster devine fascinat de aceasta ființă ciudată la prima vedere, dar care, în timp, se apropie de el în încercarea de a comunica.
Documentarul ne amintește ce puțin știm despre ființele cu care împărțim planeta. Pare un alt documentar despre animale, până când caracatița se întinde și îmbrățișează mâna lui Foster. La fel ca și el, simțim emoția cum ne cuprinde și, ca și el, ne atașăm de această (acum) minunată creatură.
Univers subacvatic magic
Pe lângă valoarea documentară, filmul captivează prin crearea unui univers subacvatic magic, dar, în primul rând, prin legătura dintre om și natură. Este o lecție de fragilitate care face viața cu atât mai prețioasă. Mesajul micuțului pui de caracatiță găsit după dispariția mamei sale inspiră speranță și oferă o lecție lui Foster despre ciclul vieții, care îl duce înapoi la familia lui.
Premiat cu Oscar și Premiul Academiei Britanice pentru Cel Mai Bun Documentar, filmul este o lecție de umanitate.