O meserie care necesită răbdare. Ce face un sufleor ne spune Judit Reinhardt
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige traiul. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie care necesită răbdare. Aflați mai multe despre cum este să fii îngerul păzitor al actorilor.
Atunci când mergem la teatru, principalul lucru pe care ne concentrăm este ce se întâmplă pe scenă. Fie că este vorba despre jocul actorilor care îți dă impresia că ce se întâmplă pe scenă este real sau despre decorul care te poartă într-o lume magică, mintea noastră se concentrează doar pe ce se întâmplă în fața ochilor. Nimeni nu se gândește la sufleori, îngerii păzitori din culise care se asigură că niciun actor nu-și uită replica.
A intrat în lumea teatrului în copilărie
Judit Reinhardt este un astfel de înger păzitor. De 16 ani, ea se află seară de seară în spatele scenei Teatrului Național din Timișoara asigurându-se că totul decurge conform planului. Aventura sa în teatru a început oarecum accidental. Nu s-a gândit niciodată că va avea această profesie.
Judit a intrat în lumea teatrului în copilărie. Bona sa era cabinieră la teatru. Conform spuselor ei, ea a crescut în teatrul din Arad. Totuși, nu și-a propus niciodată să lucreze în acest domeniu. Destinul a făcut, însă, ca după absolvirea facultății de pedagogie în limba franceză din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad, ea să primească această oportunitate pe care a și acceptat-o.
O meserie imprevizibilă
Viața unui sufleor este imprevizibilă. Nu știi niciodată la ce să te aștepți. Niciun spectacol și nicio repetiție nu este identică. Există mereu șansa ca un actor să-și uite replica. Din această cauză sufleorul trebuie să fie mereu atent pentru a putea sări în ajutorul actorului. Totuși, una dintre cele mai bune părți ale acestei meserii este faptul că ai șansa să vezi sute de spectacole foarte interesante.
Meseria de sufleor este o meserie care necesită răbdare, atenție, spirit de observație și o dicție impecabilă. Este foarte important să poți să șoptești cât mai clar. De asemenea, este la fel de important să poți să rămâi concentrat constant pe ce se întâmplă pe scenă. Acest lucru este mult mai dificil decât ar putea părea. Imaginați-vă să rămâneți perfect concentrați timp de trei ore așteptând o posibilă greșeală care s-ar putea să nici nu apară. Nu toți pot face asta.
Nu există pregătire specială
Pentru a deveni sufleor nu ai nevoie de o pregătire specială. De fapt, nici nu există o pregătire specială pentru această meserie. Sufleorii învață și se perfecționează pe măsură ce profesează.
Fiind o lume așa imprevizibilă, uneori au loc accidente. De exemplu, Judit a plecat o dată într-un turneu. Când a ajuns la destinație, ea și-a dat seama că a uitat textul piesei de teatru acasă. Aceasta nu a fost însă o problemă pentru ea. Șoptind de nenumărate ori, ea a învățat textul pe de rost. Totuși, pentru a nu-și panica colegii, ea a luat un text aleatoriu și s-a prefăcut că citește de pe el. Colegii ei nu știu nici în ziua de astăzi că ea de fapt nu citea textul de pe foi.
Teatrul este benefic pentru copii
Întrebată de ce ar trebui copiii să vină la teatru, Judit a răspuns că lumea teatrului este fascinantă. “Este o lume de poveste. Dacă de mic vii la teatru de mic și urmărești spectacole de copii ți se va deschide pe care nu știu dacă o poți întâlni altcumva.”
În cazul în care doriți să lucrați în lumea teatrului, cel mai important lucru e să o faceți cu pasiune. Judit consideră că acest lucru este valabil în orice domeniu doriți să urmați. Cel mai important atunci când muncești este să ai pasiune și dăruință.