Veste bună pentru proaspetele mămici. Pot alăpta în public
Camera Deputaților a adoptat cu 297 voturi pentru și o abținere proiectul de lege privind alăptarea în spațiile publice. Proaspetele mămici pot alăpta în public. Legea instituie măsuri pentru prevenirea discriminării mamelor care alăptează și a încălcării dreptului la hrană al copiilor. Proiectul propune și amenzi pentru unele fapte care au legătură cu alăptarea copilului până la 24 de luni în spațiul public.
Proiectul de lege privind alăptarea în public a fost pus în dezbatere la Senat în toamna anului 2017. Tot meritul revine sibiencei Miruna Ioani, cunoscută pentru blogul siblondelegandesc.ro. La aflarea veștii a afirmat: „Am început să dansez prin casă de bucurie”. Ea este cea care, revenită în țară cu un copil mic, a descoperit un vid în legislație și a înțeles necesitatea protejării mamelor de sugari. În România alăptatul în public nu era interzis, dar au avut loc câteva incidente, într-un autobuz și un hotel, în care mame care alăptau au fost privite cu dezgust.
Miruna a inițiat o campanie susținută în mass media cu ajutorul mămicilor, bloggerilor, vedetelor. Au existat și păreri contra, dar prea puține și izolate. Așa cum a declarat inițiatoarea, „legea asta nu face pe nimeni bogat, dar eliberează mamele de prejudecăți”.
Care este situația în alte țări
În SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Italia, Spania este permis alăptatul în public. Este ilegal să critici, să faci public sau să fotografiezi o mamă care își alăptează copilul.
Contravenții și amenzi
Evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spațiu și care alăptează un copil;
Interzicerea, în orice mod, a alăptării în spațiile publice;
Refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condițiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.
Amenzile pentru aceste contravenții sunt cuprinse între 100 și 500 de lei pentru persoane fizice, și de la 1000 la 2000 de lei pentru persoane juridice. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Ministerul Afacerilor Interne sau Poliției locale.
Camera Deputaților este cameră decizională, așadar, după ce Președintele va promulga legea, ea va fi publicată în Monitorul Oficial. Abia apoi își va face simțite efectele.