Fotografii impresionante. Zi de doliu în Canada pentru moartea a 215 copii indigeni
Duminica ce tocmai a trecut a fost o zi de doliu în Canada. Cercetătorii au descoperit o parte înfiorătoare despre trecutul țării din America de Nord. Aflați în continuare mai multe despre evenimentul care a scos în stradă mii de oameni.
Duminică, 30 mai, a fost zi de doliu în Canada. Momentul de reculegere a fost dedicat rămășițelor a 215 copii indigeni îngropați sub o școală, acum un secol.
“Pentru a onora cei 215 copii a căror viață a fost luată la fosta școală rezidențială Kamloops, toți copiii indigeni care nu au mai ajuns acasă, supraviețuitorii și familiile lor, am cerut ca steagul de pe Turnul Păcii (din Ottawa, Canada) și toate celelalte steaguri de pe clădiri oficiale să fie ridicate”, a declarat într-o postare pe Twitter Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei.
Mai multe municipalități, printre care și Toronto, au anunțat participarea la acest eveniment.
Descoperirea rămășițelor copiilor, unii în vârstă de doar trei ani, a dat naștere unor emoții puternice în rândul canadienilor, în special în comunitățile indigene.
Într-o declarație emisă joia trecută, tribul Tk’emlips te Secwepemc a confirmat faptul că această descoperire a fost făcută cu ajutorul unui radar care penetrează pământul.
Au existat 139 de instituții de oprimare ale copiilor indigeni
Școala Rezidențială Kamloops a fost cea mai mare dintre cele 139 construite la sfârșitul secolului al XIX-lea. Peste 500 de elevi participau la cursuri în cadrul ei.
Instituția a fost operată de către biserica catolică cu acordul guvernului canadian între anii 1890 – 1969. În total, peste 150.000 de copii au fost înscriși cu forța în aceste școli. Acolo, ei au fost abuzați atât fizic cât și psihic și au fost forțați să renunțe la limba și cultura lor.
Aceste incidente au cauzat sărăcie, alcoolism și violență domestică în cadrul comunității indigene din ziua de azi. De asemenea, rata de suicid este foarte mare în rândul acestora.
Ottawa și-a cerut scuze oficial în anul 2008. Comisiile au denumit aceste incidente ca fiind un “genocid cultural”. Foștii elevi au primit sprijin financiar în valoare de 1,6 miliarde de dolari.
“Am mai spus și în trecut că școlile rezidențiale au fost un genocid pentru oamenii noștri. Acesta este doar un alt exemplu despre un genocid pus în practică: copii decedați fără a fi înregistrați”, a declarat pentru CTV Perry Bellegarde, șeful național al Adunării Primelor Națiuni.
Bellegarde a mai adăugat că cercetătorii încă încearcă să identifice rămășițele, să le găsească familiile și să cerceteze fostele școli rezidențiale. Conform acestuia, “guvernul federal are responsabilitatea de a oferi răspunsuri”.
În toată țara au avut loc ceremonii pentru a onora viețile tinerilor indigeni care și-au pierdut viața. Participanții au plasat jucării și pantofi de copii pe scările bisericii Saint Francis Xavier drept tribut pentru victime.