Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Diavolul tasmanian, cel mai mare mamifer marsupial carnivor
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre diavolul tasmanian, cel mai mare mamifer marsupial carnivor și inspirația pentru Taz, renumitul personaj din desenele animate.
Iată o știre de ultimă oră. Diavolii tasmanieni au revenit pe continentul australian după mai bine de 3.000 de ani. O organizație pentru protecția mediului din Australia a anunțat, luni, nașterea a șapte pui în incinta unei rezervații de 400 de hectare din Barrington Tops. Rezervația se află în nordul Sydney-ului, la o distanță de trei ore și jumătate.
Sunt protejați de boli și de trafic
Micii diavoli au primit toate condițiile pentru o viață liniștită. Rezervația este îngrădită și protejează micile mamifere de amenințări precum traficul rutier sau diferite boli. 26 de exemplare au fost introduse anul trecut în acest parc, operațiunea fiind “istorică” la acea vreme.
Programul de conservare are ca scop reintroducerea și crearea unei populații protejate de diavoli tasmanieni. Micuțul mamifer marsupial este în pericol în Tasmania din cauza unei forme grave și contagioase de cancer.
La naștere, oamenii de știință au confirmat că toți puii se află într-o condiție grozavă. Aceștia urmează, însă, să fie ținuți sub observație.
Arată ca un pui de urs
Diavolul tasmanian este un mamifer făcut cunoscut în special de către Taz, un personaj de desene animate îndrăgit de copiii care între timp au devenit adulți, din toată lumea. Blana lui este neagră sau maronie, uneori existând și pete albe. La aspect seamănă cu un pui de urs.
Diavolul tasmanian este cel mai mare mamifer marsupial carnivor. El poate avea o lungime de până la 76 de centimetri și o greutate de 12 kilograme. Nu fiți însă păcăliți de aspectul său simpatic și de dimensiunea mică comparativ cu a noastră. Diavolul tasmanian are una dintre cele mai puternice mușcături dintre mamifere, atât de puternică încât ne-ar putea rupe oasele.
După cum vă puteți da seama, diavolul tasmanian este găsit, de regulă, în Tasmania, o insulă din sudul Australiei. Abia recent a ajuns și pe continent. Specialiștii cred că micul diavol a dispărut de pe continent din cauza introducerii câinilor dingo în habitatul său.
Are un temperament agresiv
Cel mai mare mamifer marsupial carnivor este cunoscut pentru temperamentul său agresiv. Diavolii tasmanieni se luptă din orice motiv: pentru mâncare, pentru a se împerechea sau pentru a-și proteja teritoriul. De aici provine și denumirea de “diavol”. Această reputație nu este, însă, 100% adevărată. Deși poate fi agresiv, de cele mai multe ori acest comportament vine din nevoia de a se apăra.
Dieta diavolilor tasmanieni constă doar din carne. Aceștia se hrănesc cu animale mici precum broaștele, păsările, peștii și insectele. Preferă să cotrobăie după animale moarte decât să vâneze și uneori sunt observați mâncând în grup.
Nu toți puii supraviețuiesc
Diavolii tasmanieni sunt animale solitare, adică singuratice, și nocturne. Ei își petrec zilele singurei în bușteni scobiți, peșteri sau vizuini. Odată cu căderea nopții ei ies afară pentru a se hrăni. Mustățile și simțul mirosului extrem de dezvoltat îi ajută să se ferească de prădători și să localizeze hrana.
Perioada de gestație a unui diavol tasmanian este de trei săptămâni. O mamă dă naștere la 20 – 30 de pui foarte mici. Puii se nasc fără păr și se adăpostesc direct în marsupiul mamei. Din păcate, doar un număr limitat de pui supraviețuiește, mama având doar 4 sfârcuri. După patru luni, puii încep să părăsească marsupiul iar la vârsta de 8 luni devin deja independenți.
Curiozități despre diavolii tasmanieni
Diavolii tasmanieni adună grăsimea în coadă. Dacă vezi vreodată un diavol tasmanian cu o coadă groasă poți să fii sigur că este bine hrănit.
La naștere, un pui de diavol tasmanian este cât un bob de orez.
Diavolii tasmanieni sunt timizi în prezența oamenilor. Totuși, dacă se simt amenințați, aceștia încep să “caște”. Nu trebuie să vă faceți, însă, griji. Acest comportament arată doar faptul că se tem de noi.