Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige traiul. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem mai multe despre ce face un grefier. Aflați mai multe despre o meserie nobilă și una în care cuvântul plictiseală nu există.
Pentru a afla despre ce face un grefier și ce presupune această meserie am stat de vorbă cu Rocsana Chițibea. Ea este prim grefier în cadrul Tribunalului Timiș și are o vechime de 18 ani în sistem. Pentru început, ea ne-a explicat, pe înțelesul copiilor, ce înseamnă să fii grefier. „În primul rând meseria de grefier, profesia de grefier, este o profesie nobilă. Ca și profesia de medic, judecător, preot sau alte profesii care din punctul meu de vedere sunt vocaționale. Adică, trebuie să-ți placă acel lucru ca să-l faci. Nu trebuie să fii obligat, trebuie să simți să faci acel lucru.
Și, ca să explic pe înțelesul copilașilor, grefierul este pentru judecător cum este asistentul medical pentru doctor. Adică este mâna dreaptă a judecătorului. Ajută judecătorul în efectuarea actului de justiție. Grefierul intră în sală alături de judecător și consemnează într-un caiețel special susținerile părților. Dar în primul rând trebuie să amintesc că grefierul ajută oamenii când au probleme și nedreptăți. Și oamenii vin în instanță pentru a le face dreptate”, ne-a explicat Rocsana Chițibea.
Pentru a ajunge grefier primul pas este să faceți Facultatea de Drept. Este o facultate destul de grea însă fără ea nu se poate. „Ca să ajungi grefier există două posibilități. Fie se dă examen direct în cadrul instanței de judecată, fie se dă un examen și se face o școală numită Școala Națională de Grefieri, pe o perioadă de șase luni. După care se ajunge în cadrul instanței unde se lucrează efectiv. Se intră în sală, se redactează încheieri, se scrie după dictarea judecătorului, apoi în birou se redactează pe calculator, se comunică oamenilor actele întocmite în sala de judecată și la final oamenii sunt ajutați în demersurile lor de a acționa în justiție”, ne spune prim grefierul din cadrul Tribunalului Timiș.
Ca prim grefier Rocsana are în subordine 120 oameni. Ea ne-a explicat ce înseamnă să ai o altfel de poziție. „Grefierii care intră în sală cu judecătorii sunt alocați fiecărui judecător și intră în sala de ședință și efectuează aceste acte de procedură. Fiecare secție a unei instanțe este condusă de un grefier șef. Pentru că fiecare om trebuie să fie coordonat. Și peste acest grefier șef există un grefier mai mare decât șeful, care se numește prim grefier. Și ca să ajungi în aceste funcții de conducere trebuie să dai mai multe examene. Deci trebuie să fii competent profesional, trebuie să înveți foarte mult ca să ajungi aici. Pentru că trebuie să coordonezi ceilalți oameni. Și trebuie să fii foarte bine pregătit”, spune Rocsana Chițibea.
Există mai multe tipuri de grefieri. „Există grefierii de ședință despre care v-am pomenit adineauri, cei care intră în ședință efectiv cu judecătorul și asistă la actul de judecată. Există grefieri arhivari și grefieri registratori, cei care lucrează pe aceste compartimente unde se primesc actele. La registratură unde merge fiecare persoană și depune actele”, explică Rocsana.
Am fost curioși să vedem ce își dorea Rocsana să devină când era mică, așa că am întrebat-o. „Doctor. Pentru că sunt foarte empatică, adică îmi pare foarte rău de oameni. Foarte rău și foarte mult. Și m-am decis să fac Dreptul și nu am decis să aleg medicina întrucât consideram că este foarte multă suferință și boală și nu am vrut să fiu în preajma acestor lucruri. Și totodată am vrut să ajut oamenii. Și atunci am zis că dacă nu pot să-i ajut cu suferința fizică, îi pot ajuta cu suferința sufletească. Și atunci am zis să compensez cumva această dorință de a ajuta oamenii printr-o altă profesie. Și m-am îndreptat către Drept”, povestește prim grefierul.
În urma discuției pe care am avut-o cu Rocsana Chițibea am constat că grefierii sunt persoane foarte matinale și nu au timp să se plictisească. Tot timpul au ceva de făcut. „O zi de lucru pentru un grefier arată așa. Își începe programul la 7,30 și are sarcini care sunt urgente și importante, urgente și neimportante sau doar urgente sau doar importante. Deci el în primul rând dimineața trebuie să-și facă planul. Ce sarcini efectuează în prima parte a zilei, care sunt și urgente și importante, pentru că acelea trebuie făcute în primul rând. Trebuie să facă încheieri de ședință, adică ce s-a discutat în sala de judecată el trebuie să transcrie pe calculator și să întocmească acest act de procedură.
Apoi trebuie să emită citațiile, care sunt niște înștiințări ale părților. Deci părțile trebuie să fie notificate, anunțate, că au proces în ziua respectivă. Și atunci grefierul trebuie să facă aceste lucruri. Să trimită aceste anunțuri către părți. După aceea merge la judecător cu ce mai are de făcut în ziua respectivă și cam așa se desfășoară, numai în urgențe”, spune Rocsana Chițibea.
Oare ar putea funcționa justiția dacă nu ar fi grefieri. Rocsana este de părere că nu și ne-a și spus de ce crede asta. „Din punctul meu de vedere nu. Ar fi fără mâini. Pentru că așa cum am spus actele de procedură, 90% sunt întocmite de către grefierul de ședință. Bineînțeles din dispoziția și sub coordonarea judecătorului, dar scriptic, faptic, cel care efectuează și întocmește toate actele de procedură în dosar este grefierul. Ar putea să funcționeze sistemul de justiție dacă ar face judecătorul tot cap – coadă. Dar această muncă ar fi imposibilă pentru că este peste puterile omenești să facă un singur om atâta muncă”, explică prim grefierul.
În încheierea interviului Rocsana Chițibea le-a oferit câteva sfaturi copiilor care-și doresc să devină grefieri. „Sfatul meu este să învețe bine și dacă doresc să exercite această profesie să o facă cu dedicare, cu profesionalism și cu pregătire profesională temeinică”.
Pentru a afla mai multe despre ce presupune meseria de grefier puteți afla din interviul nostru. Rocsana ne-a mai explicat care e diferența dintre un grefier și un judecător, dar ne-a spus și de ce calități are nevoie cineva pentru a practica această meserie.