Astăzi, 18 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor care are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța acestor instituții de cultură. Tema anului 2021 este „Viitorul muzeelor: recuperează și reinventează”.
După ce anul trecut, din cauza pandemiei, Ziua Muzeelor nu s-a putut ține ca de obicei, anul acesta muzeele care pot sărbătoresc această zi cu ușile deschise. Cu toate că nu s-au putut desfășura activități față în față în 2020, multe dintre ele s-au mutat în online. Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internaționale ale Muzeelor 2020 au ajuns la peste 83.000.000 de utilizatori de pe rețelele de socializare și asta doar în ziua de 18 mai.
„Muzeele sunt poduri între oameni și culturi, muzeele promovează participarea și diversitatea, muzeele inovează și experimentează pentru a răspunde provocărilor sociale, economice și de mediu ale prezentului nostru tulburat. În numele ICOM, invit muzee, comunități, instituții culturale și guverne să acționeze împreună și să reimagineze împreună muzeul viitorului”, este o parte din mesajul transmis de către Alberto Garlandini, președintele Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM).
Data de 18 mai a fost aleasă drept Ziua Internațională a Muzeelor în anul 1977 de către ICOM. În fiecare an muzeele care aleg să participe la această sărbătoare organizează diverse evenimente și activități care durează o zi, un weekend sau chiar o săptămână. Obiectivul Zilei Internaționale a Muzeelor este creșterea gradului de conștientizare cu privire la faptul că „muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, de îmbogățire a culturilor și de dezvoltare a înțelegerii reciproce, cooperării și păcii între popoare”, se arată pe site-ul ICOM.
Cele mai interesante și cele mai ciudate muzee din lume
În întreaga lume există o mulțime de muzee frumoase și interesante. Printre cele mai vizitate muzee din lume se numără Muzeul Louvre din Paris, Franța. Acesta are peste 9,3 milioane de vizitatori anual. Următorul cel mai vizitat muzeu este Muzeul Național din China. El se află în capitala Beijing, iar într-un singur an a fost vizitat de peste 7,6 milioane de oameni. Pe locul trei în topul celor mai vizitate muzee din lume se află Muzeul Național de Istorie Naturală Washington. Acesta are o sală impresionantă a oceanelor unde publicul poate vedea replica unei balene, plus multe artefacte culturale.
Și fiindcă cam în orice domeniu există lucruri ciudate, nici muzeele nu fac excepție. În lume există o serie de astfel de muzee ciudate. Printre ele se numără Muzeul Părului, Muzeul Toaletelor, Muzeul Mumiilor, Muzeul Paraziților, Muzeul Torturii și chiar Muzeul Psihiatriei. ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris despre astfel de muzee anul trecut, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor. Întregul articol poate fi citit aici.