Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Costa Rica, țara cu 500.000 de specii de animale, dar și una dintre cele mai dezvoltate țări din America Centrală.
Costa Rica este o țară cu o populație de 5,1 milioane de oameni din America Centrală. Capitala sa este San José, care este și cel mai mare oraș. La nord se învecinează cu Nicaragua iar la sud cu Panama. Vestul țării se află pe coasta Oceanului Pacific în timp ce estul se află la Marea Caraibelor.
Costa Rica se bucură de titlul de cea mai stabilă țară din America Centrală. Nivelul de trai este mult peste țările din vecinătate. Locuitorii se bucură de libertate, de pace și de educație într-o zonă foarte instabilă din punct de vedere politic.
Frumoasa țară din America Centrală este cea mai biodiversă țară din lume. Regiunea este o bijuterie ecologică. Din această cauză există foarte multe grupări care protejează natura. De asemenea, Costa Rica reprezintă un centru de interes pentru biologi de pe tot globul. Practic, în Costa Rica putem descoperi toate speciile de animale din America de Nord dar și din America de Sud, toate concentrate într-o țară relativ mică. Se crede că în total există peste 500.000 de specii diferite de animale. 25% din țară este protejată și aparține rezervațiilor naturale.
Înainte de începutul secolului al XVI-lea, Costa Rica era locuită de indigeni împărțiți în triburi de fermieri. Exista într-o oarecare măsură o societate sofisticată. Viața lor avea, însă, să se schimbe complet atunci când Christopher Columb a descoperit-o în 1502. De atunci, spaniolii au început încet încet să cucerească țara cu 500.000 de specii de animale.
Costa Rica nu a reprezentat o prioritate pentru spanioli. În frumoasa țară nu existau rezerve de aur iar populația era mică. De asemenea, locuitorii au fost devastați de bolile aduse de europeni.
Primul oraș spaniol a fost Cartago și a fost înființat în anul 1562. Totuși, timp de secole Costa Rica a rămas săracă și neimportantă, neconstruindu-se mai multe orașe.
În 1821 America Centrală s-a rupt de Imperiul Spaniol și și-a câștigat independența. Printre țările care acum erau libere se număra și Costa Rica. Independența nu însemna, însă, foarte mult pentru locuitori deoarece standardul de viață era foarte scăzut. Primul lider a fost ales în anul 1824 și se numea Juan Mora Fernandez. La început, Costa Rica făcea parte dintr-o federație alături de alte state din America Centrală. În 1838 această federație s-a destrămat iar Costa Rica a devenit cu adevărat independentă.
Tot în acea perioadă Costa Rica a început să crească cafea. Rapid, un număr de baroni ai cafelei au luat naștere. Costa Rica și-a descoperit o nouă bogăție cultivând băutura care astăzi este iubită de atâția oameni. Chiar și în ziua de astăzi, cafeaua reprezintă o parte importantă din economia țării.
Primele alegeri democratice au avut loc în anul 1889. Începutul secolului XX a fost pașnic. Această perioadă de pace a fost întreruptă în anul 1948, când în urma unor alegeri contestate a izbucnit un război civil. Aproape 2.000 de oameni și-au pierdut viața în acel conflict. Pacea s-a reinstaurat, însă, la scurt timp, iar în 1949 a fost emisă o nouă constituție. Această constituție prevedea abolirea definitivă a armatei.
La sfârșitul secolului XX Costa Rica se dezvolta din ce în ce mai tare. În anul 1987 președintele Oscar Arias Sanchez a fost premiat chiar cu Premiul Nobel pentru Pace. În 2010 locuitorii au ales prima femeie președinte a țării, pe Laura Chinchilla.
Aproape 80% din populația țării este europeană la origini. Acest lucru face ca Costa Rica să aibă cel mai mare procentaj de oameni cu origini spaniole din America Centrală. Ceilalți 20% sunt considerați mestizos, adică oameni cu origini atât indigene cât și europene.
Limba oficială a țării este spaniola. Există însă diferențe între spaniola vorbită în Spania și cea vorbită în Costa Rica. De asemenea, există încă oameni care mai vorbesc limbile indigene. Numărul acestora este foarte mic.
Aproape 75% dintre locuitori sunt romano-catolici. Aceasta este și religia oficială a țării. Constituția din 1949 prevede însă libertate religioasă. Fiecare om are voie să aparțină cărui religie vrea. 10% din populația țării nu aparține niciunei religii.
Sistemul de sănătate este gratuit pentru toți locuitorii țării. Acesta este destul de dezvoltat. Malaria a fost eliminată aproape complet din țară, exceptând zona de graniță cu Nicaragua. Totuși, nivelul de incidență a bolilor cardiovasculare și a cancerului a crescut.
Guvernul oferă educație gratuită și obligatorie cetățenilor. Aproape 25% din bugetul țării este alocat educației, un procentaj absolut impresionant. Ca să vă faceți o idee, România alocă doar 2,5%. Mai mult de 90% dintre locuitori știu să scrie și să citească.
Pe lângă faptul că este țara cu 500.000 de specii de animale, Costa Rica se bucură și de titlul de una dintre cele mai fericite țări din lume. Locuitorii sunt extrem de calzi și de primitori față de străini. Aceștia sunt extrem de mândrii de valorile lor. Ei pun foarte mult preț pe educație dar și pe natură, cu toții încercând să protejeze natura.
Fiind o fostă colonie spaniolă, tradițiile din Costa Rica sunt extrem de influențate de europeni. Foarte multe tradiții provin din religia catolică. Printre acestea se numără Crăciunul, Paștele, nunțile, înmormântările și toate celelalte tradiții catolice.
În Costa Rica familia este extrem de importantă. Toți locuitorii sărbătoresc alături de familie. Familia este atât de importantă încât oamenii nu se mută din casa părintească decât după căsătorie. Foarte rar se întâmplă ca un tânăr să plece de acasă ca să devină independent.
Dansul este foarte iubit în Costa Rica. Majoritatea locuitorilor învață încă de la vârste fragede mai multe dansuri tradiționale. O mare parte din aceste dansuri provin din provincia Guanacaste. Multe sărbători naționale îi găsesc pe cei din Costa Rica dansând cu pasiune pe străzi.
Sursă foto: pixabay.com