Locuri de poveste din România: Rezervația de bujori de stepă
Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Luna mai ne oferă ocazia de a vizita Rezervația de bujori de stepă din localitatea Zau de Câmpie, județul Mureș. În această perioadă bujorii au înflorit și oferă o priveliște spectaculoasă. Rezervația de bujori de stepă este considerată de cunoscători drept „unicul loc din interiorul arcului carpatic unde crește această plantă”.
„Locul, Zau de Câmpie, pe șoseaua dintre Luduș și Beclean, în județul Mureș, merită vizitat în luna mai, când înfloresc bujorii. Paeonia tenuifolia, denumită popular „bujor de stepă”, are o înălțime de 10 – 30 cm, cu flori roșu aprins. Această zonă a fost închisă și considerată rezervație naturală, pentru că Zau de Câmpie este cel mai nordic punct din România unde se găsește această specie.
Suprafața acestei rezervații naturale este de 2,5 hectare, fiind declarată monument al naturii încă din anul 1932. Primele date despre bujorii de la Zau sunt publicate în anul 1846 la Viena. Persoana care a salvat-o de la distrugere (1944) acum în vârstă de 86 de ani, a ocrotit-o, i-a extins suprafața la 3,5 ha. și i-a asigurat un renume se numește Sancraian Marcu. Rezervația este situată la 5 kilometri de centrul comunei mureșene și a fost înființată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul școlii românești de botanică”, se arată pe pagina de Facebook a Rezervației Naturale – Bujorul de Stepă.
Rezervație unică în Europa
Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie au ajuns în Dobrogea acum 10.000 de ani, conform Rețete și Vedete. Semințele lor au fost aduse de vânt, de păsări sau cu apa. „Bujorii s-au localizat în comuna noastră, unde trăiesc la cea mai înaltă cotă din Europa, respectiv la 477 m altitudine. Spre bucuria noastră, avem unica rezervație din Europa. În Munții Măcin, la Niculițel, în Dobrogea, pe marginea Dunării, mai sunt bujori-de-stepă, dar foarte, foarte rari”, a declarat, conform aceleași surse, Octavian Călugăr. El este omul care se îngrijește de gingașa plantă de 60 de ani încoace.
Perioada de înflorire a bujorilor de stepă este în lunile aprilie – mai și foarte rar în luna iunie. Anul acesta, dat fiind faptul că temperaturile au fost scăzute, bujorii au întârziat să înflorească. „S-au cam lăsat așteptați anul acesta, dar deschidem sezonul cu prima floare a bujorului de stepă! Vă așteptăm în perioada următoare să vizitați Rezervația de bujori din Zau de Câmpie cu rugămintea de a respecta indicațiile din zonă”, au scris reprezentanții rezervației în 28 aprilie.