Artiștii au vârste cuprinse între nouă și 30 de ani și au fost împărțiți pe trei categorii de vârstă. La concurs s-au înscris instrumentiști pentru 15 categorii de instrumente și artiști lirici. Înscrierile s-au încheiat în 25 aprilie, iar până pe data de 10 mai are loc jurizarea. Participanții provin de la unele dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior muzical din lume. Câștigătorii vor primi premii în bani, recitaluri în sălile Muzeului Municipiului București, trofee de sticlă realizate manual oferite de Authentic Plaza.
„Pe lângă numărul mare de participanți, suntem foarte impresionați de calitatea candidaților care provin de la mari școli de muzică din întreaga lume. Mulțumesc fiecăruia în parte! În același timp, mă bucur din suflet că numele României, al Muzeului Municipiului București și al marilor noastre personalități culturale, care au acceptat să facă parte din juriu, sau să acorde premii speciale, au ajuns pretutindeni și au reprezentat un garant pentru toți cei care au decis să aplice într-un concurs aflat la prima ediție. Este un vot uriaș de încredere pe care tinerii artiști de pretutindeni l-au dat într-un număr atât de mare.
Dar toată această emoție pozitivă nu ar fi fost posibilă fără generozitatea partenerilor noștri în acest proiect, a celor care au decis să își unească forțele și să ofere premii speciale cu adevărat valoroase. Acestea pot face diferența în cariera unui tânăr artist aflat la început de drum”, a spus pianista Sînziana Mircea, președinta Asociației MuseArt.
Alte detalii despre concurs
După jurizare se vor acorda și următoarele premii speciale care constau în sesiuni de înregistrare și alte recitaluri. Vorbim despre: două premii „Electrecord”, premiul „Passadori Pianoforti”, masterclass cu celebra soprană Laura Tatulescu, premiul „Talent remarcabil”, premiul „Mecena”, premiul „Iancu Turcaman” și trei recitaluri „Debut in Transilvania – Centrul de Cultură Arcuș”.
Și fiindcă tot vorbim de juriu, iată componența acestuia:
celebrul violonist Alexandru Tomescu, în calitate de președinte;
Liliana Staicu, muzicolog și director al Orchestrelor și Corurilor Radio România;
pianista Verona Maier, prorector al Universității de Muzică București;
dirijorul și managerul Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene EUYO Alexandru Mija;
pianista Sînziana Mircea.
Recitalurile de gală ale câștigătorilor vor fi înregistrate și difuzate online în luna iunie a anului 2021, pe canalul de Youtube și paginile de Facebook ale Muzeului Municipiului București, precum și pe paginile Asociației MuseArt. Având în vedere că 130 de tineri muzicieni din 27 de țări s-au înscris la „Youth of music” 2021, organizatorii intenționează să continue acest proiect, prin organizarea unor ediții anuale.