Coca-Cola a conținut cândva cocaină. De ce era permis acest lucru
Cocaina este un drog foarte periculos pentru corp. Deși dă o stare de energie, în cantități mari poate duce la malnutriție sau chiar la atacuri de cord și la accidente vasculare. Vă vine să credeți că Coca-Cola a conținut cândva cocaină? Aflați în continuare de ce era permis acest lucru.
Povestea mult-iubitei băuturi începe în anul 1863, cu câteva decenii înainte să apară oficial Coca-Cola. Angelo Mariani, un chimist francez, a remarcat că amestecul dintre cocaină și alcool produce un efect plăcut în corp. Din această cauză a decis să îl comercializeze. Pe atunci nu se știau pericolele consumului de cocaină așa că substanța era tolerată, sau, mai bine zis, nu era interzisă.
Francezul a decis să-și lanseze propriul vin numit Mariani, un vin de Bordeaux infuzat cu frunze de coca. Aceste frunze erau folosite pentru a obține cocaina. După cum vă puteți imagina, acest vin a avut un succes răsunător. Vedete precum Jules Verne sau Alexandre Dumas se luptau pentru această băutură. Chiar și Papa Leon al XIII-lea era un mare fan.
A devenit rapid populară și peste ocean
La scurt timp acest vin a ajuns și în Statele Unite. Dr. John Stith Pemberton l-a descoperit și a decis să-și creeze propria lui variantă. Astfel a apărut strămoșul adevărat al băuturii răcoritoare. Pe atunci se numea, însă, Pemberton’s French Wine.
Norocul nu a fost de partea doctorului. Cu puțin înainte să lanseze oficial băutura, alcoolul a fost interzis total în zona unde locuia John Stith. Acest lucru nu l-a oprit. În loc de alcool, doctorul a decis să folosească sirop cu zahăr. Odată făcută schimbarea, asociatul său, Frank Robinson, a creat un nou nume și un nou logo pentru băutură. Astfel a luat naștere Coca-Cola.
Compania a fost implicată în mai multe scandaluri
Rețeta era una simplă, dar complet diferită față de cea de astăzi. Băutura conținea apă gazoasă, cafeină, sirop de zahăr, nuci de cola și, cel mai important, 9 miligrame de cocaină. În ziua de astăzi această rețetă este de neconceput. Cine are fi atât de nebun încât să comercializeze alimente sau băuturi care conțin droguri de mare risc?
Rețeta a rămas neschimbată până în anul 1903. Cocaina a fost înlocuită cu mai mult zahăr și mai multă cafeină. Compania fusese implicată în mai multe scandaluri, printre care acuzări de rasism și de favorizare a crimelor și a violurilor. Cocaina a fost ilegalizată abia în anul 1914.