Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Seychelles, țara unde locuiau cândva pirații.
Seychelles este o republică insulară constituită din 115 insule diferite în Oceanul Indian. Populația țării este de aproximativ 100.000 de oameni. Insulele sunt cunoscute pentru plajele minunate și pentru diversitatea animalelor și plantelor, multe dintre acestea găsindu-se doar aici. Insulele sunt situate la 1.600 de kilometri la est de Kenya și la 1.100 de kilometri la nord de Madagascar. Capitala Seychelles este orașul Victoria care se află pe insula Mahé, cea mai mare insulă din arhipelag.
Seychelles este constituită din două grupuri de insule. Grupul Mahé este format din 40 de insule centrale, formate din munți și granit. Celelalte 70 de insule făcute din corali sunt cele care se situează în partea de exterior a arhipelagului.
Cel mai înalt punct din Seychelles este Morne Seychellois și are 905 metri. Acesta se află pe insula Mahé. Climatul insulelor este tropical oceanic. Asta înseamnă că de-a lungul anului temperaturile rămân constante. Temperatura medie din timpul zilei este de 30 °C în timp ce temperatura medie din timpul nopții este de aproximativ 20 °C.
Dintre cele 200 de specii de plante de pe insule, 80 sunt unice în lume. Printre acestea se numără copacii meduză, bois rouge, bois de fer și faimosul coco de mer. Coco de mer poate fi găsit doar pe două insule și produce unul dintre cele mai mari și mai grele fructe de pe planetă. Acest fruct este foarte apreciat în multe culturi din Asia, fiind considerat ca având multe proprietăți medicinale și chiar mistice.
Fauna din Seychelles conține o diversitate foarte mare de animale marine. Se crede că în zona insulelor pot fi observate mai mult de 900 de specii diferite. Țestoasele gigantice și țestoasele verzi de apă sunt alte animale care locuiesc pe insulă. Există și multe specii care pot fi descoperite doar aici. Printre acestea se numără mai multe tipuri de păsări, două specii de lilieci și multe reptile.
Nu se cunosc foarte multe despre ce sa întâmplat pe insule înainte de secolul al XVI-lea. Se crede însă că acei coloniști din Borneo care au populat Madagascarul În secolul al IV-lea î.Hr. au avut contact și cu insulele din arhipelag.
Portughezii au descoperit insulele la începutul secolului al XVI-lea. Vasco da Gama a fost cel care a intrat în contact cu ele. Totuși, insulele au rămas nelocuite până în secolul al XVII-lea.
În 1609 a venit rândul britanicilor să se intersecteze cu insulele. Aceștia au ajuns accidental pe una dintre insule și au rămas uimiți de bogăția resurselor. Nici aceștia nu au rămas, însă, să populeze insulele.
Dacă vă vine să credeți, Seychelles a devenit pentru o perioadă țara unde locuiau cândva pirații. Aceștia atacau vasele comerciale și le furau bunurile. S-ar putea ca pe insule să existe în continuare comori ascunse care așteaptă să fie găsite de aventurieri.
Perioada piraților trebuia să se încheie. Francezii au pus stăpânire pe Seychelles în 1756 și au transformat-o în colonie. Începând cu anii 1770 mai mulți coloniști francezi alături de sclavi proveniți din Africa au început să populeze insula Mahé. Aceștia au început să dezvolte încet agricultura și să crească bumbac, trestie de zahăr și altele. De asemenea, francezii au început să vâneze țestoasele gigantice care astăzi sunt considerate o specialitate gastronomică.
În 1814, după Tratatul de la Paris, insulele au fost puse sub stăpânirea britanicilor și au fost administrate de către Mauritius. Abia în 1903 țara a devenit propria sa colonie. Deși făcea parte din protectoratul britanic, cultura predominantă de pe insulă a rămas cea franceză.
Primul Război Mondial a avut consecințe dezastruoase asupra Seychelles. Sărăcia ajunsese la un nivel insuportabil și oamenii își doreau independența. În timpul celui de-al doilea Război Mondial arhipelagul a fost folosit drept o bază de aprovizionare. Oamenii deveneau din ce în ce mai nemulțumiți. După mai multe conflicte interne Seychelles a reușit în anul 1976 să se rupă de Imperiul Britanic și să devină independentă.
92% din locuitorii din Seychelles sunt originari de pe insule. Restul sunt proveniți din India, Madagascar, Filipine și din alte țări. Creole este limba nativă a insulei. În constituție limbile oficiale sunt creole, engleza și franceza. Mai mult de 75% dintre locuitori sunt romano-catolici. Ceilalți aparțin altor ramuri de creștinism sau de islam.
Economia din Seychelles este dependentă de sectorul de servicii și de turism. Situația economică este destul de bună comparativ cu țările africane din apropiere. Agricultura reprezintă un sector foarte mic din economie. Acest lucru se datorează și forței mici de muncă de care dispune țara. Din această cauza Seychelles este dependentă de importul de hrană.
Majoritatea drumurilor din Seychelles sunt pavate. Toate acestea se află pe insulele Mahé și Praslin. Există și vapoare care circulă între insule. Principalul aeroport din Seychelles se află lângă Victoria. Acesta are zboruri directe către Londra, Paris, Frankfurt, Roma și Bangkok.
Cultura din Seychelles este o combinație între cea europeană, cea africană și cea asiatică. Influența europeană este limba franceză. Francezii au mai introdus pe insule și religia romano-catolică, religie de care aparțin majoritatea locuitorilor. De asemenea, o mare parte din bucătăria din Seychelles provine din Franța. Influența africană poate fi observată în muzică și în dansuri. Elementele asiatice pot fi văzute în bucătărie și în sectorul de business.
Nunțile sunt un eveniment extrem de important în Seychelles. Petrecerile trebuie să fie uriașe, spectaculoase și mai ales scumpe. Din această cauză o mare parte din tinerii din Seychelles preferă să facă contracte civile. Petrecerile nu sunt pentru toată lumea. Aceste contracte civile nu sunt rău-văzute de către locuitori și sunt recunoscute de către familiile cuplului și de către prieteni. Contractele civile se practică mai ales în pătura joasă a societății.
Dansul are un rol extrem de important în cultura din Seychelles. Există două dansuri principale, séga și moutya, ambele având multe influențe africane. Aceste dansuri combină religia și relațiile dintre oameni, două elemente centrale în cultura africană. Dansurile care erau foarte complicate erau făcute, de obicei, sub lumina lunii pe ritmuri de tobe. Cândva aceste dansuri erau evenimente regulate în centrele din sate. În zilele de astăzi, însă, aceste tradiții au început să dispară, dansurile tradiționale fiind înlocuite cu cluburile de noapte.
Sursă foto: Consiliul Turistic din Seychelles, wikipedia.org, britannica.com, hotel-laroussette.com