Art-terapia și teatrul senzorial îi ajută pe copiii din plasamente
Prin proiectul „Changing Perspective” Asociația Teatrul Experimental Senzorial a arătat că art-terapia și teatrul senzorial îi ajută pe copiii din plasamente. Un număr de 30 de copii din două centre de plasament din Timiș au luat parte la acest proiect de educație non-formală. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Proiectul a urmărit ca cei 30 de copii cu vârste cuprinse între nouă și 19 ani să se dezvolte emoțional și să-și dea seama de potențialul și abilitățile pe care le au. Aceștia au participat timp de 11 săptămâni la workshopuri de teatru clasic, de pictură, de muzică, dans, de ceramică, de confecționare de instrumente muzicale din materiale reciclate, dar și la lecții de artă teatrală senzorială. La finalul acestei perioade copiii au pus în scenă un spectacol de teatru senzorial în care au fost rând pe rând protagoniști, dar și spectatori.
„La început ne-am lovit de frica de necunoscut, sentimente de inadaptare și toleranță mică la frustrare, care sunt adesea întâlnite în rândul oamenilor din medii vulnerabile. Din fericire, acestea s-au diminuat cu timpul. Copiii au observat că pot să fie creativi și au căpătat tot mai multă încredere în ei. „Zidurile” au căzut și implicarea a crescut. Rezultatele psihologice de la finalul proiectului au arătat că îmbunătățirile sunt foarte mari în majoritatea cazurilor. Copiii au început să nu mai pună eșecurile și succesele pe seama unei forțe externe, ci au realizat că pot chiar ei să își influențeze viitorul”, a spus Sebastian Dobrescu. El este actor, regizor, director al Teatrului Senzorial Labirint și inițiator al proiectului Changing Perspective.
Beneficiile teatrului senzorial și a art-terapiei
Acum, după încheierea proiectului, s-au dovedit niște lucruri. Terapia prin artă le permite copiilor să experimenteze și să își dea frâu liber imaginației și creativității. Asta fără a le fi teamă că sunt judecați.
„Noi am monitorizat pe tot parcursul proiectului „Changing Perspective” comportamentul celor 30 de copii. Altfel, nu am fi putut să facem o comparație și să tragem o concluzie. Rezultatele ne arată o schimbare mare de atitudine și de viziune. De la nivel scăzut de aspirații sau la percepția regulilor ca o limitare a autonomiei personale, copiii și-au sporit încrederea. Au devenit mai puțin impulsivi și agresivi atât fizic, cât și verbal și au observat că și cooperarea are beneficii. Avem motive să credem că dacă ar beneficia de ateliere de artă și de mai multă implicare din partea autorităților ar putea să vedem tot mai mulți tineri care reușesc să devină independenți și să fie stabili din punct de vedere financiar”, a mai spus Sebastian Dobrescu.
Ce este teatrul senzorial?
Spre deosebire de teatrul clasic, în cel senzorial spectatorii sunt protagoniști. Ei trec prin toate etapele unei povești, fiind personajele principale. Participanții experimentează un traseu care este gândit pentru a fi individual și în care interacționează direct cu alte personaje. Se numește senzorial pentru că participanții sunt legați la ochi, iar din acel moment scena este doar în imaginația lor. Ceilalți actori folosesc mijloace senzoriale precum miros, gust, simț, auz pentru a construi cât mai fidel spectacolul în scena minții sale.
Acest tip de teatru a fost conceput special pentru efectul lui psihoterapeutic. Iar dimensiunea de teatru senzorial, în care spectatorul renunță la un simț pentru a le putea explora mai profund pe celelalte, este un detaliu definitor în acest sens.
Rezultatele proiectului
Proiectul „Changing perspective” se bucură de un real succes. În imaginea de mai jos se pot observa atât observațiile inițiale, cât și rezultatele obținute: