Laptopurile primite de elevi ar putea fi folosite și după pandemie
Pe timpul pandemiei mulți elevi au primit de la unitățile de învățământ la care învață dispozitive de pe care să participe la orele online. Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului Timiș spune că laptopurile primite de elevi ar putea fi folosite și după pandemie. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Laptopurile au ajuns în posesia elevilor printr-un contract de comodat încheiat între ei și unitatea de învățământ. După ce se încheie pandemia s-ar putea ca elevii să poată să se folosească în continuare de aceste dispozitive. În activitatea didactică, bineînțeles. Decizia se va lua de fiecare unitate de învățământ deoarece în gestiunea lor se află aceste echipamente.
„Elevii ar putea ține acasă laptopurile pentru activități didactice. Rămâne ca managementul unității de învățământ să gestioneze această situație. Tehnica de calcul pe care o avem acum, cu siguranță va fi perimată peste doi-trei ani. Decât să ținem laptopurile închise în dulapuri, doar pentru că sunt într-o gestiune a cuiva, recomandarea este ca ele să fie folosite de elevi în procesul didactic. Chiar dacă nu vom mai fi într-o zonă de pandemie, ci de normalitate. Laptopurile vor fi folosite de profesori și elevi, dacă vom intra în normalitate. Mai mult, dacă există teme, tematici, subiecte interesante, ele sunt o bibliotecă digitală pe care o au la îndemână”, a spus Marin Popescu în cadrul unei conferințe de presă.
Atenție la teme
Inspectorul școlar general le-a recomandat cadrelor didactice să fie atente în momentul în care le propun teme elevilor. Asta deoarece internetul oferă o mulțime de informații, iar ei vor termina rapid ce au de făcut dând copy – paste.
„Folosim acest instrument minunat și ne ajută foarte mult în contextul în care vorbim despre globalizare și informația este la îndemâna tuturor. Dar cadrele didactice trebuie să-i învețe pe elevi să inoveze, să nu dea copy-paste. Cred că trebuie să cultivăm acest lucru, întrucât din cauza copy-paste avem mari probleme în România de azi.
I-am încurajat pe învățători, în primul rând, pentru că de acolo pornesc lucrurile. Să verifice foarte atent eseurile, creația elevilor și să nu-i încurajeze să copieze de pe sursa de informații și să o transmită mai departe. Trebuie să descurajăm un astfel de demers. Le-am mai propus învățătorilor să-i încurajeze pe elevi să greșească, pentru a înlătura teama de a nu greși. Dacă nu mergem cu un astfel de mesaj către elevi, nu vom avea șanse”, a mai spus Marin Popescu în cadrul conferinței de presă.