Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Potamophylax coronavirus, cea mai recent descoperită insectă
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre Potamophylax coronavirus, cea mai recent descoperită insectă.
Sună ciudat dar în anul 2021 încă se descoperă specii noi de plante și de animale. Cea mai recent descoperită specie de animale este o insectă, mai exact o muscă. Aceasta a fost descoperită după ani de cercetări în Parcul Național Bjeshket e Nemuna din Kosovo.
Pandemia a fost productivă pentru câțiva oameni
Pandemia a fost pentru cei mai mulți dintre noi o perioadă stresantă. Totuși, unii au reușit să devină mai productivi și să se concentreze pe proiectele lor personale. Acesta este și cazul lui Halil Ibrahimi, un biolog din Kosovo pentru care pandemia a fost doar o oportunitate să se concentreze pe cercetare, să atragă atenția asupra poluării râurilor și să descopere o nouă insectă.
Biologul în vârstă de 44 de ani este profesor asistent la Facultatea de Științele Naturii de la Universitatea din Pristina. Acesta a cercetat ani de zile această nouă specie de muște găsită în Parcul Național Bjeshket e Nemuna.
Numele a fost ales ca să marcheze această perioadă
Primul exemplar a fost găsit la 120 de kilometri de capitala țării. Halil a observat imediat că musca este complet diferită față de celelalte specii din Balcani. Ba chiar mai mult, această muscă poate fi găsită doar în Kosovo.
Trupul său este mult mai mic față de celelalte muște. De asemenea, habitatul în care trăiește nu este cel obișnuit, adică la altitudini joase. Noua muscă trăiește la 2.000 de metri înălțime, un lucru foarte neobișnuit pentru insecte.
Halil a ales recent și numele pentru noua specie. Kosovarul a decis să marcheze acest moment istoric în care ne aflăm acum. Numele ales de acesta este Potamophylax coronavirus.
“Coronavirusul a fost principalul lucru care s-a întâmplat în perioada în care specia a fost descoperită”, a declarat acesta conform The Washington Post.
Biologul trage un semnal de alarmă
O altă descoperire făcută de Halil a fost deteriorarea râului Lumbardhi i Deçanit unde a fost descoperită musca. Motivul principal este construcția hidrocentralelor. Toate țările din Balcani, printre care și Kosovo, au o istorie plină de poluare de toate tipurile, fie că vorbim despre canalizarea care duce direct în râuri, defrișările de păduri sau gestionarea greșită a hidrocentralelor.
“Are același efect pe speciile care trăiesc în râuri cum are coronavirusul asupra omenirii”, a adăugat biologul.
Situația mediului înconjurător din Kosovo s-a înrăutățit în ultimii ani. Construcțiile, traficul și poluarea industrială dar și hidrocentralele promovate de guvern sunt principalii vinovați.
“Oamenii trebuie să regândească atitudinea pe care o au asupra mediului înconjurător. Aceste insecte sunt prima barieră înainte ca poluarea să ajungă la oameni”, a mai declarat Halil Ibrahimi.
“Sunt primii indicatori că ceva este în neregulă cu Pământul. Pentru a ne proteja pe noi trebuie să le protejăm pe ele. Acum că virusul și insecta sunt asociate pentru totdeauna cu ajutorul numelui, instituțiile de top trebuie să oprească degradarea mediului înconjurător. Oamenii trebuie să înceapă să considere insectele ca făcând parte din viața lor.”