Psihologii spun că orele online afectează sănătatea elevilor
Școala online începe să nemulțumească tot mai multe persoane. Psihologii spun că orele online desfășurate pe o perioadă mai mare de timp afectează sănătatea elevilor. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Învățatul online scoate la iveală pe zi ce trece tot mai multe probleme. Ala Revenco, directoarea Asociației „Părinți Solidari” din Republica Moldova evidențiază câteva dintre ele. Aceasta spune că orele online îi afectează pe copii atât fizic, cât și psihic. Unii din elevi au deja probleme de vedere, dureri de cap și au ajuns chiar la depresie. De asemenea, unii elevi nu mai au motivație pentru școală.
„Pot să zic că s-au triplat cererile mamelor cu copii și copiii manifestă diferite stări: oboseala fizică, oboseala ochilor este mult mai răspândită în învățământul online. Sunt multe adresări cu stări de tristețe, lipsă de motivație, probleme de somn, irascibilitate la copii mici. La adolescenți este lipsa activității și a socializării ce îi duce într-o zonă de episod depresiv”, a spus psihologul Cezara Dilevschi, conform Diez.md.
Supărarea cea mai mare este că elevii din Republica Moldova pot merge cam pe oriunde, mai puțin la școală. „La noi în țară, chiar dacă avem declarată stare de urgență, nu avem caz de urgență. Avem localuri, magazine și piețe deschise, transport arhiplin. Părintele cu copilul poate merge la magazin, la sala de sport sau oriunde în altă parte, dar la școală – loc vital pentru dezvoltare intelectuală a copiilor – nu au acces”, explică Ala Revenco, conform aceleași surse.
Soluții
Pentru ca aceste probleme să fie evitate și pentru ca elevii să se poată întoarce la școală, Asociația „Părinți Solidari” are câteva soluții în ceea ce privește Republica Moldova:
concentrarea eforturilor de diminuare a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 pe categoria de vârstă 60+. Din această categorie provin până la 40% din cazurile confirmate zilnic și până la 80% din decese;
revenirea la învățământul în clase pentru elevii claselor primare;
testarea profesorilor ce predau la treapta gimnazială și liceală și revenirea la predarea în clase pentru cei care au imunitatea la virus confirmată (fie că au fost bolnavi sau vaccinați).