O meserie care ajută oamenii când sunt bolnavi. Ce face un farmacist ne spune Andreea Fejer
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige traiul. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi aflăm de la Andreea Fejer ce face un farmacist. Aflați în continuare mai multe despre oamenii care știu mereu ce medicamente să ne prescrie pentru a ne face bine.
Mai ales în această pandemie meseria de farmacist a fost extrem de importantă. Farmaciștii, spre deosebire de majoritatea dintre noi, nu au stat în case, ci au mers zilnic la serviciu pentru a ne putea ajuta. Noi, cei de la ȘTIRI PENTRU COPII am stat de vorbă cu farmacista Andreea Fejer pentru a afla mai multe despre ce face un farmacist.
Este o meserie nobilă
Conform Andreei, “meseria de farmacist este o meserie care îți încarcă sufletul de bunătate, de energie și de împlinire. Este foarte nobil să vezi că pacientul se întoarce la tine și-ți mulțumește. Face mai mult decât toți banii din lume!”.
Pentru a deveni farmacist ai nevoie de multe cunoștințe în chimie și în matematică. Facultatea de medicină este grea. Dacă nu te dedici complet învățatului este posibil să nici nu ajungi vreodată farmacist. “Facultatea nu mi-a permis să ies în oraș precum ceilalți studenți. Este o facultate grea dar merită efortul ulterior”, ne-a povestit Andreea.
Trebuie să înveți toată viața
Ce face însă meseria de farmacist una specială este faptul că niciodată nu încetezi să înveți. Deși facultatea de farmacie durează 5 ani, farmaciștii sunt testați în fiecare an. Aceștia trebuie să fie la curent cu toate medicamentele noi care apar. Ca să vă faceți o idee, doar în anul 2020 au apărut 53 de medicamente noi. Vă puteți imagina cum e să cunoașteți mii și mii de medicamente? De asemenea, precum medicii, farmaciștii trebuie să obțină un număr minim de credite în fiecare an pentru a putea să profeseze în continuare.
Chimia și matematica nu sunt însă singurele domenii Din care trebuie să aibă cunoștințe un farmacist. “O calitate foarte importantă este altruismul. Dacă nu știi cum să fii altruist nu prea ai ce să cauți în această meserie. Trebuie să-ți placă oamenii, să știi să empatizezi cu ei. Trebuie să fii un om deschis și cald”.
Cum a fost perioada pandemiei?
Totuși, ce se întâmplă odată ce termini facultatea? Devii direct farmacist? La finalul facultății ai de ales dintre trei specializări: farmacie generală, farmacie clinică, de spital, sau farmacie de laborator. Farmaciștii de laborator ajung să lucreze ca și laboranzi în birourile de analiză. Andreea este un farmacist care nu doar prescrie medicamente, ci le și prepară.
Andreea ne-a mai povestit și despre cum e să fii farmacist în perioada pandemiei. Pe lângă stresul pe care l-am resimțit cu toții, această perioadă a cauzat și frustrări. “M-am săturat să tot aud oamenii că zic că s-au săturat să stea acasă. Farmaciștii nu au stat deloc acasă. Am lucrat non-stop. Vreau și eu să stau acasă cu fetița mea, dar a trebuit să merg la job. Totuși, pentru mine nu se simte chiar ca un job, ci mai degrabă ca o a doua casă. Îmi place foarte mult ce fac. Îmi doresc ca toți copiii să descopere cât mai repede ce vor să facă în viață deoarece dacă faci ce-ți place nu simți că lucrezi”.