Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi vă povestim puțin despre Cheile Băniței, o rezervație naturală care se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Cheile Băniței se află la opt kilometri nord de Petroșani, în culoarul Bănița – Merișor – Baru, în zona în care Depresiunea Petroșani se unește cu Depresiunea Hațegului din nord, acolo unde bazinul Jiului face loc, la nord, Streiului și apelor pe care acesta le adună din Șureanu și Retezat, explică Go Hunedoara.
Conform aceleași surse, la Cheile Băniței se poate ajunge atât cu trenul, cât și cu mașina. Cu mașina, pe DN 66, venind dinspre Petroșani, trebuie mers până la serpentinele care urcă spre Pasul Merișor. Cu trenul, venind dinspre Petroșani, se coboară la Halta Peștera Bolii și se urcă aceleași serpentine- Petroșani-Simeria.
Peisaj
Deși din afară nu pare a fi ceva interesant, în interior totul arată superb. Sculptura naturală este cu adevărat de poveste, mai ales că sunt zone în care stâncile acoperă parțial cheile, asemenea unei umbrele. Deși traseul este de dificultate medie se recomandă echiparea adecvată. Poate cel mai interesant lucru este faptul că plimbarea se face mergând prin apă. Deci, clar, aveți nevoie de papuci prin care să nu intre apa și care să aibă o talpă potrivită cu care să nu alunecați pe pietre.
Apa despre care vorbim se numește Bănița și ea este cea care le-a dat rocilor acele forme spectaculoase. Vara, aceasta nu este foarte adâncă. În cele mai multe locuri ajunge până la glezne, iar în câteva zone ajunge până la genunchi.