Ministerul Educației promovează vaccinarea și testarea. Secretarii de stat au pornit prin țară
Ministerul Educației promovează vaccinarea și testarea. Campania „Vaccinare și testare pentru învățare” a ajuns și în județul Timiș. Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion, a participat la o dezbatere la care au luat parte mai multe persoane.
Sorin Ion, secretarul de stat din Ministerul Educației consideră că pentru a reuși întoarcerea la școală sunt trei condiții fundamentale sau trei probleme: vaccinare, testare, respectare a regulilor. Tot el a prezentat și scopul campaniei.
„Ministerul și-a făcut un scop, declarat public: întoarcerea la școală. Și ne dorim ca la începutul lunii mai să avem în bănci, fizic, cât mai mulți elevi. Acesta este unul dintre motivele pentru care toți secretarii de stat vor parcurge toate județele țării, cu dublu scop. O dată să promovăm vaccinare, testare, respectare a regulilor și, dacă tot suntem prezenți lângă colegii noștri, să abordăm și alte subiecte de maximum interes pentru sistemul de educație.
După cum bine știți majoritatea părinților nu și-au dat acordul pentru testarea copiilor lor. Iar aceasta este una din probleme. „Cauzele insuccesului procesului de testare al elevilor ar fi multiple. În primul rând, faptul că foarte multe unități școlare din această țară nu au cabinet medical, nu au personal medical de specialitate. O mare problemă o avem cu acceptul pe care părinții elevilor noștri și-l dau sau mai degrabă nu și-l dau pentru aceste teste. Nu cred că vom putea risca vreodată să facem testarea obligatorie. Speranța noastră este ca mentalitățile să se schimbe și să se schimbe destul de repede. Și testarea să devină ceva normal”, a spus Sorin Ion, în cadrul întâlnirii.
Situația în Timiș
Rata de vaccinare în județul Timiș este peste 50%, după spusele inspectorul școlar general, Marin Popescu. „Dacă vorbim de persoanele sau colegii noștri din învățământul preuniversitar, care s-au programat și s-au vaccinat, rata este mult mai mare. În sensul în care 75% din cei care au fost programați sunt vaccinați. Vaccinarea este importantă pentru imunizarea comunităților noastre și pentru revenirea copiilor la școală. Am vrea să punem o presiune pozitivă pe comunitățile în care trăim pentru a duce educația la școală”, a mai precizat Marin Popescu.
Școală virtuală
În viitor s-ar putea ca elevii bolnavi cronici, sau cei care se confruntă cu alte probleme ce nu le permit deplasarea la școală, să poată avea acces la educație. „Intenționăm și e foarte serios ce vreau să fac. Să creăm o școală online, dar cu profesori reali, astfel încât acești copii să fie înmatriculați oficial în aceste școli, în această perioadă, și să poată beneficia de educație. Dacă stai trei luni acasă, să nu te rupi trei luni de școală.
Asta în ipoteza în care revenim la normal, la un moment dat. Dar și pentru cei care lipsesc o săptămână. Ți-ai fracturat piciorul. Poți beneficia de educație acasă. Și asta învățăm din ceea ce a însemnat învățământul online. Trebuie să vedem și părțile bune. Sunt absolut convins că nu o să înlocuim vreodată interacțiunea elev – profesor cu ceea ce facem și noi acum, cu transmiterea virtuală a acestei întâlniri. Dar, dacă se poate lua ceva bun, să se ia”, a spus Sorin Ion, secretar de stat din Ministerul Educației.