Totul a început cu cinci monede descoperite de Cristian Marincaș, un pasionat de istorie din Zalău. Monedele romane republicane și imperiale au fost găsite pe versantul unui deal alăturat celui pe care se află urmele cetății dacice de la Stârciu. Cristian a descoperit monedele cu ajutorul unui detector de metale, iar apoi le-a predat Direcției Județene pentru Cultură Sălaj.
În perioada următoare muzeul a trimis o echipă pentru a cerceta zona în care au fost găsite. Acolo, surpriză: au mai fost găsite încă 37 de monede de argint. „Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău a efectuat, la fața locului în data de 26 martie 2021, un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri. Ajutați de descoperitor și de voluntarii Ciprian Vanci, Daniel Crețu, Mihai Trif, Teodor Taloș și Bogdan Pop, arheologii muzeului zălăuan, Horea Pop și Emanoil Pripon, au mai descoperit 37 de monede scurse pe panta dealului dintr-un punct în care fuseseră îngropate acum 2000 de ani.
Această descoperire se înscrie în seria de 24 tezaure descoperite în ultimii 115 ani pe teritoriul județului Sălaj. Compus din 42 denari, el se încheie cu o monedă de la împăratul Tiberius (14-37 p.Chr.) și probabil că a fost îngropat la asediul roman, asupra cetății dacice, de către un locuitor sau apărător al acesteia, care a fugit din calea cuceritorilor”, se arată pe pagina de Facebook a muzeului.
Dicționar
Tezaur: cantitate mare de monede, bijuterii, pietre scumpe sau alte obiecte de preț, strânse și păstrate în loc sigur; avere, bogăție;
Denar: monedă romană, de obicei de argint, în greutate de circa patru grame;
Asediu: încercuire și atacare cu forțe armate a unui loc întărit, pentru a-l cuceri.