Prima zi mondială a artei a avut loc pe 15 aprilie 2012. Data de 15 aprilie nu a fost aleasă întâmplător. Ziua Mondială a Artei a fost stabilită la această dată pentru a cinsti ziua de naștere a lui Leonardo da Vinci. „În fiecare an, la 15 aprilie, sărbătoarea Zilei Mondiale a Artei contribuie la consolidarea legăturilor dintre creațiile artistice și societate, încurajează o mai mare conștientizare a diversității expresiilor artistice și evidențiază contribuția artiștilor la dezvoltarea durabilă. Este, de asemenea, un prilej de a da lumină educației artistice în școli.
Există multe de învățat, de împărtășit și de sărbătorit de Ziua Mondială a Artei, iar UNESCO îi încurajează pe toți să se alăture prin diferite activități, cum ar fi dezbateri, conferințe, ateliere, evenimente culturale și prezentări sau expoziții”, se arată pe site-ul UNESCO.
Atelier de pictură
Dacă și voi vreți să sărbătoriți Ziua Mondială a Artei, ȘTIRI PENTRU COPII vă dă o idee. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași organizează o nouă serie de evenimente în cadrul Atelierelor DICE. Denumirea vine de la distractiv (D), interactiv (I), creativ (C) și educativ (E). Așadar, mâine, 15 aprilie, de la ora 13,00 sunteți așteptați la „Tu, eu și florile”, un atelier de pictură dedicat zilei artei.
„În contextul Zilei Mondiale a Artei, invităm participanții la un atelier în cadrul căruia vor vizita Expoziția „Maeștrii picturii românești în patrimoniul muzeului de Artă Iași”, urmând să realizeze o lucrare după modelul celor prezente în expoziție, în Sala de Educație Muzeală”, transmit reprezentanții Complexului Național „Moldova” Iași. Activitatea se adresează celor cu vârsta de peste cinci ani, iar prețul unui bilet este de 15 lei.
Alte ateliere
Din cadrul atelierelor DICE mai fac parte următoarele:
Atelier de scriere creativă „DADA” – joi, 15 aprilie, ora 11.00; durata: 60 minute; preț bilet: 15 lei; vârsta recomandată: 12+ ani. Pornind de la indicațiile lui Tristan Tzara din „Ca să faceți un poem dadaist”, participanții vor lua parte, în sala de Educație Muzeală, la o incursiune pe tărâmul poeziei experimentale, care a marcat lumea artistică la începutul secolului XX.
Atelier de Țesut la gherghef – vineri, 16 aprilie, ora 11.00; durata: 90 minute; preț bilet: 20 lei; vârsta recomandată: 6+ ani. După o vizită în spațiile expoziției „Grindare, păretare, scoarțe. Povești țesute”, din cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei, participanții vor țese propriile modele, în Sala de Educație Muzeală.
Atelier de scriere creativă „Eminescu peste generații” – 17 aprilie, ora 14.00; durata: 60 minute; preț bilet: 15 lei; vârsta recomandată: 12+ ani. Participanții vor vizita expozițiile Muzeului de Artă, urmând să dezvolte activitatea creativă în sala de Educație Muzeală pornind de la o lucrare reprezentativă.
Prețurile biletelor includ toate materialele necesare în cadrul activităților practice. Evenimentele se desfășoară în condiții de siguranță sanitară, conform normelor impuse la data desfășurării atelierului, numărul de locuri fiind limitat. Programările se pot face la numărul 0232 275 979, interior 116, e-mail: ateliereledice@palatulculturii.ro sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook, aici, cu cel puțin o zi înainte.
Dicționar
Incursiune: cercetare, studiu făcut de cineva într-un subiect străin de preocupările obișnuite, de tema tratată;
Gherghef: cadru de lemn sau de metal pe care se întinde o țesătură pentru a fi brodată sau firele de urzeală pentru țeserea covoarelor.