Astăzi este Ziua Internațională a Cărții pentru Copii. Iată ce citesc ei
Din 1967, în data de 2 aprilie toată lumea sărbătorește Ziua Internațională a Cărții pentru Copii (ICBD). De-a lungul timpului preferințele celor mici s-au schimbat, iar noi am luat legătura cu Librăria la Două Bufnițe să aflăm ce mai citesc copiii în zilele noastre.
Ziua de 2 aprilie nu a fost aleasă la întâmplare. Ea are legătură cu scriitorul Hans Christian Andersen. Acesta s-a născut în 2 aprilie 1805, iar pe parcursul vieții a scris mai multe basme care l-au făcut celebru. Printre ele se numără: „Crăiasa zăpezii”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Prințesa și bobul de mazăre”, „Soldatul de plumb”, „Fata din soc”, „Fetița cu chibrituri”, „Florile micuței Ida” și „Rățușca cea urâtă” ori „Klaus cel mic și Klaus cel mare” și „Scăpărătoarea”.
Ce citesc copiii?
Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale sau Tudor Arghezi sunt câțiva dintre cei mai cunoscuți scriitori. Operele lor sunt predate elevilor în școli. Însă, de-a lungul timpului au apărut noi scriitori și noi povești care-i atrag pe copii.
Așa cum spuneam la început, am luat legătura cu Librăria La Două Bufnițe din Timișoara pentru a vedea ce mai citesc copiii. Elefantul nostru Toyo se înțelege tare bine cu bufnițele, așa că a obținut nu unul, ci două topuri de cărți. Unul pe anul 2020 și altul pe anul acesta, din ianuarie și până-n martie.
Top vânzări cărți pentru copii ianuarie – martie 2021:
Timișoara – Casele magice ale orașului, Petru Ilieșu, Flavia Pantaleoni, Virgiliu Vițan, editura Planetarium;
Bufnița care se temea de întuneric, Jill Tomlinson, editura Nemira;
Emily și Bâlciul din Lună, Philip Reeve și Sarah McIntyre, Polirom Junior;