1 aprilie – Ziua Păcălelilor. Când au început românii să facă farse
1 aprilie, adică Ziua Păcălelilor, este una dintre sărbătorile preferate ale multora dintre noi. Cui nu-i place o farsă bună, adică una care-i face pe toți să râdă, inclusiv pe cel păcălit?! Știați că românii sărbătoresc Ziua Păcălelilor încă din secolul al XIX-lea? Iată istoria acestei zile.
Astăzi este 1 aprilie, adică Ziua Păcălelilor. Asta înseamnă că putem să păcălim cât de mulți oameni dorim fără ca aceștia să se supere. Chiar dacă pandemia ne stă puțin în cale, aceasta nu trebuie să ne oprească din a încerca să aducem zâmbetul atât pe buzele noastre cât și pe ale altora. Deși pare doar o sărbătoare popularizată de americani, Ziua Păcălelilor își are originile în Europa. Iată care este istoria celei mai amuzante zi din an.
Totul a pornit de la schimbarea calendarului
Obiceiul farselor făcute pe 1 aprilie a început acum mai mult de cinci secole. Evenimentul care a declanșat această tradiție a fost trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian, adică cel din prezent, în anul 1582. În calendarul iulian oamenii sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie, odată cu venirea primăverii.
Această schimbare a stârnit multă confuzie în rândul oamenilor. Multora le era foarte greu să se adapteze la noul calendar și continuau să sărbătorească Anul Nou în aprilie. Acești oameni erau numiți de ceilalți “nebuni de aprilie”.
Odată cu trecerea timpului oamenii au reușit să se obișnuiască cu această schimbare de sărbători și de an nou. Totuși, tradiția de a trimite felicitări de 1 aprilie a rămas. Acestea erau însoțite, de obicei, de cadouri amuzante.
În România farsele se făceau până în ora prânzului
Oficial, Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea. Cei păcăliți erau numiți “poisson d’ Avril”, adică pești de aprilie, și erau nevoiți, conform tradiției, să poarte pe parcursul întregii zi o hârtie prinsă cu un ac pe spate. Această hârtie fie avea formă de pește, fie avea desenată pe ea unul. Dacă vă întrebați de ce un pește atunci răspunsul este simplu. Potrivit astrologiei, în aprilie soarele părăsește semnul zodiacal al Peștilor.
În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate abia în secolul al XIX-lea. Conform etnografilor, farsele se făceau înaintea prânzului. În caz contrar farsorii aveau ghinion tot anul. O altă superstiție spunea că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească atunci tu, ca bărbat, ești obligat să o iei de nevastă sau măcar să te împrietenești cu ea. De asemenea, copiii născuți pe data de 1 aprilie vor avea noroc în tot ce fac.