Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Okapi, girafa de pădure
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre okapi, girafa de pădure.
Okapi este un animal foarte interesant. Este singura specie de animale apropiată girafelor. Din acest motiv okapi este cunoscută drept “girafa de pădure”. Totuși, animalul african pare mai mult o combinație între o zebră și o căprioară. Și nu e ruda girafelor adevărate.
Girafele de pădure pote trăi până la 30 de ani, exemplarele măsurând 1,9 – 2,5 metri și având o greutate de 200 – 350 de kilograme. Singurul loc unde pot fi găsite în sălbăticie este pădurea tropicală Ituri din Republica Democratică Congo.
Se camuflează excelent în pădure
După cum bine știți, în pădurile tropicale plouă foarte mult. Acest lucru nu este însă o problemă pentru okapi. Girafa de pădure are o blană deasă și uleioasă care îi permite să se mențină uscată. De asemenea, copitele ei au o glandă care secretă mirosuri. Această glandă are rolul de a marca teritoriul. Coarnele frumoaselor animale sunt complet acoperite de piele, în afară de vârf. Doar masculii au coarnele ieșite în afară.
Dungile albe și maro îi permit girafei de pădure să se camufleze excelent în pădure. Acest model al blănii imită razele soarelui care trec prin desișul pădurii. Principalele surse de hrană ale animalului african sunt fructele, frunzele, ramurile plantelor. Asemenea vacilor și girafelor, okapi au patru stomacuri care le ajută să digere orice plantă.
Cum se aseamănă cu girafele
Okapi și girafa mai au încă un lucru în comun. Ambele specii au o limbă lungă și închisă la culoare care le permit să rupă frunze din copaci. Un exemplar de okapi consumă zilnic 20 – 28 de kilograme de hrană. Uneori okapi au fost observate mănâncând și excremente de liliac.
Girafa de pădure este un animal singuratic. Majoritatea activității și-o desfășoară în timpul zilei. Totuși, există cazuri în care frumoasele animale au fost observate că au format grupuri mici pentru a se îngriji, a mânca și chiar pentru a se juca.
Okapi comunică prin infrasunete
Femelele okapi nasc, de obicei, doar un pui după fiecare perioadă de gestație. Nou-născutul este în stare să meargă după doar 30 de minute. Acesta nu poate însă să își facă nevoile decât după abia o lună. E modul în care s-a adaptat specia. În acest fel mirosul special al excrementelor copiilor nu poate să atragă prădătorii. Problema nu apare la animalele adulte, care au o mare mobilitate. Cei mici însă, în prima lună a vieții lor, se mișcă pe un teritoriu mic.
Deși masculii nu sunt deloc vocalii, cei mici fluieră, tușesc și țipă dacă mamele lor lipsesc. Mamele lor comunică cu ei prin infrasunete, adică sunete așa de joase încât urechea noastră nu le poate percepe. De asemenea, mamele sunt extrem de protective cu cei mici. Nu ați dori să vă întâlniți cu ele. Odată ajunși la vârsta de șase luni puii sunt forțați să devină independenți.
Animalele sunt în pericol de dispariție
Conform International Union for Conservation of Nature (IUCN) okapi este un animal în pericol de dispariție. Numărul exact al exemplarelor din sălbăticie nu este cunoscut. Specialiștii estimează însă că peste jumătate din populație a fost ucisă în ultimele două decenii. Chiar dacă leopardul este principalul prădător al okapi, oamenii sunt un pericol mult mai mare.
În 2012, un grup de rebeli a omorât 14 exemplare aflate într-un centru de conservare. Astăzi braconierii continuă să vâneze okapi pentru carne și pentru piele. Instabilitatea politică din Republica Democratică Congo face ca protecția acestor animale să fie foarte dificilă. Pierderea habitatului natural din cauza tăierii pădurilor reprezintă un alt pericol major pentru girafa de pădure.
Curiozități despre okapi
Limba girafei de pădure are o lungime impresionantă de 35 – 45 de cm. Acest lucru le permite să se scarpine în urechi foarte ușor.
Femelele okapi sunt puțin mai mari decât masculii.