Începând cu anul 1993 în fiecare an se sărbătorește Ziua Mondială a Apei, recunoscută de Organizația Națiunilor Unite. Sloganul evenimentului din acest an a fost „Prețuiește apa”. Cu ocazia acestei zile peste 1000 de copii din 23 de județe din România s-au implicat și au realizat „Cântecul Apei” (Water Song). Acesta s-a născut din gândurile și emoțiile copiilor care au trimis înregistrări cu sunete și efecte ale apei. De asemenea, aceștia au trimis și cuvintele care să alcătuiască versurile cântecului. „
Toate aceste elemente au încorporat apoi improvizația ansamblului Young Beats al Cantus Mundi, coordonat de Zoli Toth. Water Song ne vorbește despre felul în care copiii percep apa, o înțeleg, o apreciază și își doresc să o protejeze. Este, de asemenea, un cadou pe care copiii din România îl oferă în dar Apei”, se arată în comunicatul de presă.
Poluarea, o adevărată problemă
Ziua Mondială a Apei are ca scop atragerea atenției asupra problemelor cu care se confruntă apa și, implicit, noi oamenii. Printre aceste probleme se numără, evident, poluarea. Ea are consecințe directe și imediate asupra calității mediului și a apelor. De asemenea, poluare accentuează fenomenele extreme precum seceta sau inundațiile.
„Fiecare dintre noi poate face ceva pentru a proteja ecosistemul care ne susține. Industrie, ferme, autorități locale, oameni de toate vârstele trebuie să se unească și să acționeze în așa fel încât să contribuie la conservarea și, dacă este necesar, la un management adecvat al resurselor de apă. Este important să subliniem că, oricâte eforturi vom depune la nivelul autorităților prin elaborare de reglementări, monitorizare și inspecție sau prin lucrări de investiții, nu vom avea rezultatele dorite dacă la nivelul comunităților și al indivizilor nu se va realiza o schimbare de atitudine. Din acest motiv este necesar să creștem conștientizarea și participarea publică”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.