Părerile părinților și ale elevilor cu privire la deciziile Ministerului Educației
Ieri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut o conferință de presă în care a anunțat câteva schimbări în structura anului școlar. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune care sunt părerile părinților și ale elevilor cu privire la deciziile luate în cadrul Ministerului Educației.
Vacanța de primăvară prelungită cu două săptămâni, precum și modificarea perioadei de susținere a Evaluării Naționale îi nemulțumesc pe părinți. Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) a fost pusă în temă cu aceste schimbări chiar din presă. Nu știau nimic despre vreun fel de modificări și nu au fost chemați, cum se așteptau, la consultări.
„Nu înțelegem de ce într-un interval atât de scurt Ministerul Educației a luat o decizie cu impact negativ asupra unei generații de elevi, care vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 2021, generație care a fost văduvită de-a lungul celor nouă ani de studiu de manuale școlare, de o curriculă predată conform cerințelor Institutului de Științe ale Educației. Această generație a fost grav afectată de actualul context pandemic cumulând în clasa a VII-a și a VIII-a peste șase luni de învățământ exclusiv online.
Faptul că Ministerul Educației își permite să-și asume această decizie, chiar și la nivel politic, nu trebuie să afecteze o generație de elevi. Afectată deja de măsurile de până în acest moment”, transmite FNAP prin intermediul unui comunicat de presă.
Solicitarea părinților
Părinții consideră că această vacanță prelungită reprezintă o ruptură în procesul educațional, iar planificările profesorilor vor fi date peste cap. În total dezacord cu măsurile luate de Ministerul Educației, FNAP vine cu următoarea solicitare:
„Domnule ministru, onorați guvernanți, considerați că vă veți putea uita în ochii copiilor care vor avea de susținut Examenele Naționale, purtând masca, în luna lui Cuptor?
Vă solicităm să reveniți asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului susținerii Evaluării Naționale și să respectați OMEC 5455/31.08.2020. În cazul în care nu veți da curs solicitării noastre, FNAP își rezervă dreptul de a întreprinde toate demersurile legale în vederea apărării și susținerii drepturilor educabililor, în virtutea interesului superior al copiilor”, mai transmite FNAP.
Părerile elevilor
Nemulțumiți de faptul că nu s-a făcut o consultare înainte de a se lua decizii sunt și elevii. Consiliul Național al Elevilor (CNE) consideră că menținerea școlilor deschise când rata de infectare depășește pragul de șase la 1000 de locuitori este o decizie iresponsabilă. Argumentul este unul clar. Școlile nu au resursa umană necesară pentru a face regulat teste rapide în rândul elevilor. Conform comunicatului de presă, de la începutul cursurilor au fost administrate doar 19.000 de teste din 1.850.000 disponibile în școli.
„Solicităm ca, odată cu atingerea ratei de infectare 6/1000 locuitori, unitățile de învățământ să facă tranziția către cursurile online, până la scăderea ratei de infectare, indiferent dacă localitatea se află sau nu în mod formal în carantină. Excepție pot face simulările pentru examenele naționale, care se vor derula săptămâna viitoare pentru elevii claselor a VIII-a.
În plus, considerăm că decalarea Evaluării Naționale și creșterea duratei vacanței de Paști la aproape o lună, va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional și în ritmul de învățare al fiecărui elev. Fapt ce va avea consecințe dezastruoase asupra rezultatelor de la Examenele Naționale. Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creșterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecție de către elevi și profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni”, transmite Consiliul Național al Elevilor într-un comunicat de presă.
Alți elevi nemulțumiți
Nici Asociația Elevilor din Constanța (AEC) nu este de acord cu măsurile luate de Ministerul Educației. Prelungirea vacanței, din punctul de vedere al reprezentanților asociației, este ”o bătaie de joc pentru sistemul de educație”. De asemenea, susținerea Evaluării Naționale în iulie, când temperaturile vor fi foarte ridicate, va avea efecte negative asupra concentrării elevilor. Și AEC scoate în evidență faptul că nu a existat nici o consultare înainte de luarea acestor măsuri.
„De ce să luăm pauză de o lună când avem foarte multă materie de recuperat? Care sunt motivele din spatele acestei decizii? Noi, elevii, nu am fost consultați. Suntem de părere că trebuie să facem tot posibilul ca școala și predarea să fie pe bune. Degeaba susținem că închidem ultimii școlile dacă dăm o vacanță de o lună care va destabiliza elevii și ritmul lor de învățare”, a declarat Andreea Sabina Spătariu, președinte al AEC.